Nejdříve je na řadě úvodní
testování. Vezměte z každého vzorku jeden bonbón. Chutnají stejně, nebo
rozdílně? Potřebovali bychom, aby bonbóny v ústech chutnaly stejně, ale
měly zřetelně rozdílné vůně. Pokud bonbóny nevidíte, je chuť tou hlavní
nápovědou, která vám umožní jednotlivé druhy od sebe rozeznat. Poproste někoho
o pomoc – kamaráda, sourozence, rodiče. Někoho, ke komu máte plnou důvěru a u
koho nehrozí nebezpečí kanadských žertíků. Nechejte si šátkem zavázat oči,
prsty si přidržte nos, abyste jím nemohli dýchat a nabírat vzorky vůní, a
nechejte si dát do úst první bonbón. To, co ucítíte, bude pravděpodobně sladká
chuť, možná i trochu čehosi trpkého. Určitě ale nedokážete říct, zda cucáte
bonbón s příchutí malinovou, jahodovou, citronovou nebo jinou. Nechejte si
podávat jednotlivé druhy bonbónů a odhadujte chuť ovoce, kterou mají. Pak si
uvolněte nos, abyste mohli volně dýchat. No ale to je rozdíl, viďte. Teď zcela
zřetelně rozeznáte, jakou příchuť konkrétní bonbón má. Co je toho příčinou? Náš
jazyk má na povrchu nepravidelně rozmístěné receptory pro rozeznávání čtyř
chutí – sladké, slané, hořké a kyselé.
Velká většina chutí je svázaná
s čichem. Jestliže si nějakým způsobem zneprovozníte čichový orgán,
přijdete o značnou část požitku z jídla, které právě pojídáte. Všimli jste
si někdy, že vaše oblíbené jídlo chutná úplně jinak když jste nachlazení, když
máte rýmu?
Možná i vám rodiče říkali „nejez
s otevřenou pusou“. Moment! - jak můžeme nosem vnímat vůni jídla, když
jídlo koušeme a zpracováváme se zavřenými ústy? Zkuste si modelový pokus
s bonbónem. Zacpěte si noc a cucejte voňavý bonbón. Žádná chuť, nic
necítíte. Teď zavřete ústa a uvolněte nos. Bum! Do nosu vás uhodí vůně cucaného
bonbónu. Jak je to možné? Zdá se mi, že odpověď na tuto otázku je vcelku
jednoduchá. I při jídle je třeba dýchat, tzn. nejenom vdechovat, ale také
vydechovat. A právě při vydechování váš dech nasbírá v ústech vůni
z jídla a snaží se ji dopravit nosem ven, protože ústa máte zavřená. Takže
na začátku jste zabránili, aby vůně vnikla do nosu zvenčí, a ona se do něj
nakonec stejně dostane opačnou cestou. Zajímavé je, že i když na nějakou dobu
zadržíte dech, stejně dokážete vůni jídla zachytit. Jen si zkuste představit,
co se děje když žvýkáte nebo polykáte – vaše ústa mění tvar, vaše hrdlo se při
polykání pohybuje, jazyk rejdí v puse sem a tam. Všechno tyto děje
způsobují, že se vzduch v ústech pohybuje. Je tedy nasnadě, že jeho
molekuly mohou být vnitřními cestami natlačeny do nosu, i když ho máte
uzavřený. Jaký závěr vyplývá z dnešního zkoumání? Jídlo bez vnímání vůní
není ten pravý požitek. A protože při jídle většinou máme zavřená ústa, vnímáme
vůni jídla hlavně při jeho vydechování.
Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádné komentáře:
Okomentovat