neděle 3. října 2010

Zblázněte svůj mozek

Nic se nebojte. Nikdo po vás nebude chtít, abyste uprostřed prázdnin chodili do školy víc než je nutné. Právě ve škole jsem často slýchával „mozek je sval a je třeba jej pravidelně cvičit“.  Pojďme tedy cvičit: co říkáte na následující prapodivné shluky písmen?
V suoivsoltsi s vzýukemm na cmabridge uinervtisy vlšyo njaveo, že nzeáelží na pořdaí psíemn ve solvě. Jedniá dleůitžá věc  je, aby blya pnvrí a psoelndí pímesna na srpváénm mstíě. Zybetk mžůe být totánlí sěms a vy to přoád bez porlbméů pteřčtee. Je to ptoro, že ldiksý mezok netče kdažé pensímo, ale svola  jkao cleek.
To smé je mžné i bz smhlsk, kdž pnchte psldní na svm mstě.
Porozuměli jste? Určitě ano a žádný překlad není potřebný. Před dvěma týdny jsme si trochu pohráli s mozkem, lépe řečeno s tím, jak jeho prostřednictvím vnímáme svět. V dnešním pokračování přidám ještě pár dalších překvapivých a zajímavých kouzel, kterými se budeme snažit náš mozek oklamat.

Díra v dlani
Vezměte si list kancelářského papíru a podélně jej srolujte do trubičky o průměru asi 2 cm. Trubičku přiložte k pravému oku a levým okem se dívejte na dlaň levé ruky, kterou dejte vedle trubičky. Po chvíli uvidíte svou dlaň s dírou uprostřed! Proč to tak je? Jedno oko vidí jeden obraz, druhé oko vidí jiný obraz. A mozek po chvíli vyhodnocování oba obrazy spojí do jednoho. A je mu úplně fuk, že vám ukazuje díru v dlani – něco, co ve skutečnosti vůbec neexistuje.

Sardinka
Ve vzdálenosti třicet až čtyřicet centimetrů před očima spojte před sebou konce ukazováčků a svůj pohled upřete skrz prsty na světlou stěnu ve vzdálenosti dva až pět metrů. Po pár vteřinách se vám bude zdát, že mezi prsty je stlačena „sardinka“, malý neúplný nový prst! Jestliže od sebe ukazováčky trochu vzdálíte, zůstane „sardinka“ viset ve vzduchu. Samozřejmě, že se opět jedná o iluzi, za kterou může mozek. Pokud totiž přesunete pohled z ukazováčků na stěnu, obraz levého prstu v levém oku se přisune k obrazu pravého prstu v pravém oku a naopak. No a tam, kde se obrazy obou prstů překrývají, tam uvidíte sardinku.

Kouzlo malé dírky
Co myslíte – dokáže váš mozek otočit hřebík „vzhůru nohama“? Uvidíte, že ano. Do výkresu udělejte jehlou malou dírku a držte ho asi 10 cm od oka. Druhou rukou uchopte hřebík a dejte jej zhruba doprostřed mezi oko a dírku ve výkresu. Když se budete koukat na dírku a ne na hřebík, uvidíte obraz obráceného hřebíku! Mozek opět něco nezvládnul…

Experiment s dveřmi
K tomuto možná známému pokusu budete potřebovat dveře, dvě ruce (nejlépe vlastní) a tikající hodiny nebo budík. Postavte se do dveří s roztaženýma rukama. Ruce směřují dolů. A teď jimi  zatlačte proti rámu dveří  - jak nejsilněji dokážete - směrem nahoru a k zárubním (futrům).  Vydržte asi dvacet až třicet sekund. Pak povolte ruce a nechejte je volně viset podél těla. A i když ruce volně visí, mozek do nich po určitou dobu stále vysílá nervové signály, aby se zvedaly. No není to podivné?

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!

Žádné komentáře:

Okomentovat