neděle 23. ledna 2011

Hra stínů

Byli jste někdy v divadle? Myslím tím v pořádném divadle, ne v takovém, které funguje jako všechno možné. V divadle, které má svoji vlastní scénu, své vlastní herce i diváky. Důležitou částí divadla je sice jeviště a herci na něm, ale velký podíl na tom, že se vám představení líbí, mají také osvětlovači. Jejich úkolem je vytvářet pomocí reflektorů na jevišti patřičnou atmosféru. Používají k tomu nejen bílá, ale také barevná světla. Všimli jste si někdy, jakou barvu má stín? Pokud je učebnicově dokonalý, jeho barva je černá. Stín - to je vlastně prostor, do kterého nevniká žádné světlo, a tak se od předmětů v něm nemůže ani žádné světlo odrážet, a proto je nevidíme. Jakou barvu má ale stín, který vytváří barevná světla. Má stín modrého světla stejnou barvu, jako třeba světla červeného?

K následujícímu pokusu je třeba dobře zatemněná místnost, bílé světlo (baterka, stolní lampa), červené světlo (jev bude fungovat se všemi barvami, ale při červeném osvětlení bude nejvíce patrný) a bílou zeď nebo velký kus bílého papíru. Červená žárovka se dá koupit v obchodě s fotopotřebami, určitě ve specializovaných elektroobchodech a můžete také „gúglit“ na internetu. Stejně dobře vám poslouží také barevné žárovky, které už určitě připravujete k použití na vánoční stromek. Aby byl pokus co nejpřesvědčivější, neměla by jedna žárovka svítit výrazně jasněji než druhá. Dobře funguje kombinace bílé 40 W žárovky a 100 W červené žárovky.  Pokud by některá ze žárovek byla hodně silná, dal by se její světelný efekt oslabit například stínítkem lampy. Nouzovým řešením je baterka a barevné průhledné fólie.

Nejdříve nechte svítit na zeď bílé světlo. Mezi světlo a zeď vložte ruku a pečlivě pozorujte stín. Pohybujte prsty na ruce a sledujte, co to dělá se stínem. Hráli jste si někdy se stíny? Dokážete pomocí prstů a stínu na zdi vytvořit třeba hlavu králíka? Nebo aligátora, ptáka, či třeba dinosaura? Pokud ano, vyfoťte a pošlete. Stíny vytvořené rukama a bílým světlem na zdi vypadají úplně normálně, tmavý až černý stín, jasné a zřetelné okraje.

Vyměňte bílou žárovku za červenou. Zkuste znovu vyrábět stínové obrázky. Červená žárovka by měla pracovat stejně. Jenže ouha! Už na začátku je patrný první jasný rozdíl – stěna je červená a ne bílá.  Jak to asi bude pokračovat dál? Stíny jsou ještě tmavší. Začíná to být zajímavé. Vezměte obě žárovky – bílou i červenou –  rozsviťte je ve vzdálenosti asi 30 cm od sebe a namiřte na zeď. Jaká bude stěna? Bude bílá?  Bílé světlo má snahu v souboji s červeným světlem vyhrát. Vytvořte rukou stín. Vzniknou dva stíny, každý z jednoho světla. Jeden stín bude červený. A ten druhý … zelený!!! Kde se tu vzala ta zelená barva?!

Tak jo, řeknu vám to. Barva stínu vlastně není opravdu zelená. Pouze zeleně vypadá a za to může červené světlo kolem. Odborně se tomuto jevu říká afterimage. Když se soustředěně díváte na červené světlo a pak odvrátíte oči, zůstane vám před očima přetrvávající vjem v zelené barvě. Buňky v oku, kterými vnímáme barvy, se „unaví“ červenou barvou. Po odvrácení pohledu reagují na ostatní barvy více, v našem případě jim zůstane vjem v barvě zelené. (Něco podobného se v oku děje po vypnutí televizní obrazovky.)

To samé se děje se stíny. Když se pečlivě soustředíte na zelený stín a zapnete červené světlo, uvidíte, že se barva stínu nezměnila, jen možná není až tak zelený. Vypadá to sice jako nesmysl, ale až vyzkoušíte, uvidíte.  A i když několikrát za sebou zapnete a vypnete světla, budete vidět stále to samé.

Můžeme zkusit i jiné barvy. Zelené světlo vyrábí stíny, které se zdají zase červené. Jaký stín by asi vyrobilo světlo žluté? Kdo ví něco o aditivním a subtraktivním míchání barev, možná dokáže odhadnout, že vzniklý stín bude mít barvu purpurovou. Skutečně je to tak! Nevěříte? Věřte a nebo vyzkoušejte….

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte, ale hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat