neděle 3. dubna 2011

Polární ledovce a globální oteplování

V médiích se v posledních letech hodně často probírá otázka globálního oteplování. Neřešme  teď, jestli se průměrná teplota na zeměkouli zvyšuje nebo ne a pokud ano, jestli se jedná o jev ohrožující budoucnost lidstva. Nakonec ani hlavy, které se tímto problémem živí, nejsou schopny se názorově sjednotit. Co by se asi stalo, kdyby se průměrná teplota na Zemi zvýšila o tolik, že by roztály polární ledové čepičky? Matematické modely předpokládají, že by došlo k velkým celosvětovým záplavám. Zkusme na toto téma experimentovat. Vřele doporučuji provádět pokus na kuchyňské lince, kde určitě nebude vadit trocha vylité vody.

Připravte si sklenici nebo průhlednou mísu, vodu a ledové kostky. Nechte zmrazit několik kostek ledu dohromady tak, aby vytvořily jednu velkou „hroudu“ ledu – kuchyňský miniledovec. Věřím, že si poradíte sami. Na druhý den celý ledovec vložte do vhodné sklenice – možná máte doma skleněnou kouli, co vám zbyla po rybičkách. Do sklenice nalijte až po okraj vodu. Nalijte tolik vody, kolik jen do sklenice vejde, důležité je, aby nepřetekla. Určitě si všimnete jednoho zajímavého kouzla, které voda dokáže – přestože ze školy víte, že hladina kapaliny je vždy vodorovná, mohlo by se vám při troše šikovnosti podařit udělat hladinu vyboulenou. No s kostkami ledu to asi moc dobře nepůjde. Nevadí. Vyzkoušejte to na nějaké jiné skleničce, jen s vodou a bez ledu. Nalijte do ní co nejvíce vody. Teď už se to podaří.

Nyní pečlivě pozorujte sklenici s vodu a ledem. Zkušené pozorovatele přírody, experty přes fyziku a fanoušky filmu Titanic určitě nepřekvapí, že část ledu je nad hladinou. Teď pokus vypadá celkem nebezpečně – nepřeteče voda okraj sklenice  až led roztaje?  Přemýšlením ke správné odpovědi asi nedojdeme, takže nezbude, než sklenici pozorovat dokud led neroztaje. Nezapomeňte mít po ruce utěrku pro případ malé kuchyňské povodně. V případě použití skleněné koule dejte pozor, ať ji nenakřápnete – stane se to velmi snadno a byla by to určitě škoda.

Předpokládám, že máte objevitelského ducha a experiment provedete dřív, než si přečtete, jaký má mít průběh a proč. Voda při tání určitě ze sklenice nevyteče – po roztátí ledu jí ve sklenici nepřibude ani kapička! Voda při mrznutí totiž expanduje, zvětšuje svůj objem. To znamená, že váží stejně, ale má větší objem. Právě proto led plave na hladině a nepotápí se ke dnu. Objem celého ledovce má přesně takový objem jako voda, kterou ledovec vytlačuje. A právě proto sklenice nepřeteče.

Co by se asi stalo, kdyby roztál led na obou pólech – typické polární ledové čepice? Je rozdíl v tom, jak se projeví tání ledu na severním a jižním pólu. Led v okolí severního zemského pólu plave na vodě. Kdyby tento led roztál, výška hladiny moří by se nezvětšila. Nakonec jsme si to velmi jasně demonstrovali naším pokusem.  Jižní polární příkrov plovoucí není. Pod tímto příkrovem je pevnina, dokonce celý světadíl – Antarktida. Pokud by tento led roztál, hladina světového oceánu by se významně zvýšila.

K následujícím třem jednoduchým experimentů využijte mrazničky.  Tetrapakovou krabici se šroubovacím uzávěrem naplňte  po hrdlo  vodou a dejte večer do mrazničky - možná už ráno ji najdete  roztrženou. Menší verze stejného pokusu – brčko naplněné vodou ucpěte plastelínovými špunty a dejte do mrazničky. Jednoduchý důkaz skutečnosti, že při mrznutí vody v led se objem ledu zvětšuje. A co by se asi stalo, kdybyste dali zmrazit vodu v pouťovém balonku? Čekáte, že vyrobíte ledovou kouli? Vyzkoušejte a budete překvapeni.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte, ale hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!



Žádné komentáře:

Okomentovat