neděle 12. června 2011

Malá domácí elektrárna

Pojmem statická elektřina nazýváme elektrické jevy, které vyvolávají elektrické náboje v klidu. Pokusy se statickou elektřinou se začaly provádět už v 17. století a získaly si zejména ve století následujícím značnou popularitu mezi obyčejnými lidmi. V té době ovšem neměly žádné praktické využití. Dnes je však situace úplně jiná. Bez elektrostatické elektřiny by nefungovaly kopírky a laserové tiskárny, čipy v digitálních fotoaparátech  a kamerách nebo odlučovače popílku. Vyrobit statickou elektřinu je velmi jednoduché – stačí mít po ruce plastové pravítko a vlněnou šálu. Tak konec povídání a hodně experimentování.

Zaříkávač hadů
Na papír položte talíř, obkreslete jej a kruh vystřihněte. Dovnitř kruhu nakreslete spirálu z vnějšího okraje doprostřed – nepřipomíná vám tento obrázek hada stočeného do klubíčka? Jestli máte mladšího sourozence, který vám právě kouká přes rameno, zabavte ho! Nechte ho barevnými pastelkami hada dokreslit – klikatá čára na záda, oči, … Až to bude mít hotové, hada spirálníka vystřihněte. Teď si vezměte plastové pravítko a usilovně ho aspoň třicet sekund třete o vlněnou šálu. Potom pravítko přibližte hodně blízko k hlavě hada a pomalu ho zvedejte. Všichni kolem budou ve vás zaručeně obdivovat indického fakíra. Ale copak? Hadovi se nechce z klubíčka? Vystřihněte jej tedy z nějakého jemnějšího papíru, třeba hedvábného. Možná ho také přesvědčí, když ho o šálu zelektrovaným pravítkem pohladíte po hlavě. Statickou elektřinou nabité pravítko přitahuje hedvábný papír – ten je velmi lehký a statická elektřina pravítka dostatečně silná, aby jej zvedla.

Cvičený pepř
V papírnictví se prodávají malé průhledné plastové krabičky s víčkem za pár korun. Do krabičky nasypte trochu pepře a uzavřete ji víčkem. Víčko třete asi půl minuty vlněnou šálou. Co se stane? Pokud bude při vašem pokusu absolutní ticho, tak dokonce pepř i uslyšíte! Co se stane, když roztáhnete kancelářskou sponku a dotknete se jejím koncem víčka krabičky? Máte pro to, jak tyto pokusy probíhají, nějaké vysvětlení?

Otestujte statickou elektřinu
Sundejte dno děrovačky a podívejte se, jestli je v něm dostatek papírových koleček. Pokud tomu tak není, vyrobte si jich tolik, že jimi pokryjete malý talířek. Pravítkem přejeďte asi desetkrát vlněnou šálu. Podržte pravítko kousek nad talířkem a spočítejte, kolik papírových koleček naskákalo na pravítko. Kolečka z pravítka sundejte. Přejíždějte pravítkem po dalších materiálech a spočítáním přichycených koleček zjistěte, jak moc dokázaly pravítko zelektrovat. Vlna patří mezi nejlepší materiály pro výrobu statické elektřiny. Jiné látky, jak se doufám přesvědčíte, nevytvářejí nabité částice tak snadno a rychle.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte, ale hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat