neděle 25. prosince 2011

Foukej foukej větříčku, ale ne moc

Dnes budeme zkoumat chování proudícího vzduchu. Proudící vzduch dokáže udělat pěknou paseku, ať už letíte v letadle, nebo jdete po ulici. Ale přestože se k nám velmi často chová velice nevhodně, lidé jeho sílu a energii dokáží využívat.

Zborcený most
Vystřihněte z papíru obdélník , položte jej přes dvě knihy. Dokážete fouknutím shodit tento obdélník z knih? Vypadá to snadno. Zkuste to. Budete možná překvapeni, jak je to obtížné. Ve skutečnosti se vám to pravděpodobně nepodaří, bez ohledu, jak silně fouknete. Dokonce pokud fouknete silně pod papír, prohne se směrem dolů. Zdá se to zcela nemožné, ale uvidíte sami. S čím vším musí konstruktéři mostů počítat při jejich projektování - vždyť jak vidět vítr profukující pod mostem by mohl být dost nebezpečný.

Pohybující se vzduch
Podržte proužek papíru před ústy, papírek nechť visí volně dolů. Foukněte pod papír. Papír stoupá – no to není žádné překvapení. Vzduch tlačí do papíru a zvedá ho. Tímto způsobem létají třeba papíroví draci. Nyní foukněte NAD papírový proužek. Co myslíte – jak se bude chovat teď? Vyzkoušejte – opět stoupá! Jak je to možné. Zázrak Kelyšová, zázrak! Uvažujte se mnou: papír se může logicky zvednout, jen když na jeho spodní část působí větší tlak, než na horní. Vzhledem k tomu, že tlak pod papírem není žádným způsobem měněný, musí foukaný vzduch způsobit snížení tlaku nad horní částí papíru.

Je to asi 250 let co vědec jménem Bernoulli objevil důležité pravidlo, které bylo později použito při konstrukci křídel. Podle tohoto pravidla je v místech, kde proudí kapalina nebo plyn vyšší rychlostí menší tlak. Jak se tento princip uplatní u pokusu s papírem a dvěma knihami? Při fouknutí pod papír se v tomto prostoru sníží tlak vzduchu. Na horní část papíru působí tedy vzduch větší silou a papír se proto prohne směrem dolů.

Experimentujte sami
Postavte na stůl láhev a za ní hořící svíčku (pozor  ne PETláhev, ta je hořlavá!). Foukněte proti láhvi a svíčka za lahví zhasne. Nevěříte? Sfouknout svíčku za lahví je opravdu snadné… Kdybyste použili třeba dřevěný kvádr, svíčka by vesele plápolala a vy byste se ufoukali. Holt kvádr nemá ten správný – říkáme aerodynamický – tvar.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. Ale hlavně se u pokusů dobře bavte.
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!






Žádné komentáře:

Okomentovat