neděle 16. září 2012

Pátrání po vodě


Myslím, že i vám by mělo být jasné, že ve vzduchu voda je a že jí není zrovna málo. I bezprostředně v naší blízkosti. Jen se pořádně rozhlédněte. Že ji nevidíte? To ale přece neznamená, že tam není.  Že ji právě teď nevidíte, není důležité. Vlastně je to důležité – znamená to, že neprší, nemrholí, není mlha. Prostě voda je zrovna ve vzduchu v jiné, pro nás neviditelné formě. Vědci spočítali, že kdybychom všechnu vodu schovanou v atmosféře přeměnili na skutečnou, kapalnou vodu, vytvořila  by vrstvu o tloušťce necelých 3 cm po celém povrchu naší planety. A protože voda se v kopci neudrží a působením gravitace stéká až do moře, voda v oceánech by se díky této přeměně zvedla odhadem asi o 4 cm. Zdá se vám, že to nic není? No jak myslíte. Sám si tolik vody představit vůbec nedokážu. 


Nás by mělo zajímat, jak se voda do vzduchu dostane. Budeme zkoumat běžné denní činnosti a pokusíme se to zjistit. Vodu ve vzduchu totiž hodně potřebujeme. Nejenom aby měli zemědělci a zahrádkáři radost, ale hlavně aby se nám všem dobře dýchalo a mluvilo. No a na úvod jednoduchý a rychlý pokus. Najděte zrcátko (může to být třeba to velké v koupelně nebo maličké, která vám maminka půjčí ze své kabelky) a dýchněte na něj. Vidíte? Rosa! Rosa, to je přece voda a to znamená, že vydechujeme mimo jiné i vodu. Když už jsme v té koupelně, všimli jste si někdy po sprchování, jak zrcadlo vypadá? No jistě, je na něm spousta vody ve formě malých kapiček. Tolik kapiček, že se v zrcadle vůbec neuvidíte? Odkud se tam jen vzala?

Nabídnu vám několik otázek. Zkuste si ke každé udělat jednoduchý pokus. Pozorovat, co se děje, a pokládat si otázku „proč?“. Snažte se ovlivnit okolnosti, za kterých pokusy probíhají, a objevit, jaký mají různé fyzikální i jiné podmínky vliv na průběh pokusů. Co se stane, když pověsíte mokré prádlo na šňůru? Ve které dny je nejlepší sušit prádlo? Usuší se prádlo lépe v noci, nebo přes den? Co se stane s dešťovými loužemi na chodníku – záleží na teplotě? Máte akvárium – co by se stalo, kdybyste do něj půl roku nedoplňovali vodu? Co se stane, když v mělké nádobě necháte pár dní stát vodu? Po několik dní porovnávejte vlhkost pod deskou nebo kamenem s vlhkostí okolní půdy. Co udělají listy, když je odtrhnete z rostliny?

Všechna tato pozorování bychom měli ukončit zjištěním, že tělesa obsahující vodu jsou schopna ji uvolňovat do vzduchu. Přeměna vody na páru se nazývá vypařování, opačný děj, při kterém se vodní pára zpětně mění na vodu, nazýváme kapalnění. Vodu do ovzduší uvolňují nejen pevná tělesa, ale také všechny řeky, jezera, oceány. Tato voda ve své neviditelné formě vystupuje jako vodní pára a za určitých podmínek je schopna zviditelnit se do podoby mraku, dešťové kapky, mlhy, rosy, sněhu.

Když se voda vypařuje, složky, které jsou v ní rozpuštěné, zůstávají. Snadno se o tom přesvědčíme. Rozpustíme sůl ve vodě – jen takové množství, aby se ve vodě všechna rozpustila. Sklenici se slanou vodou vystavte na sluníčko (sluníčko není přímo nutné, jen bez něj bude pokus trvat déle). V pravidelných intervalech sklenici pozorujte. Výsledek pokusu se dal čekat – vody ubývá, zato na stěnách sklenice přibývají ostrůvky soli.  Až se všechna voda odpaří, zůstane ve sklenici jen sůl. Krásně zkrystalizovaná sůl. Pokuste se rozpouštět i jiné látky – cukr, mouku, hlínu ze zahrádky. Jsou všechny látky rozpustné? Jak se liší průběh pokusu u jednotlivých látek?

Voda tekoucí z vnitrozemí do moře vždy obsahuje nějaké rozpuštěné minerální látky, které přibrala při stékání z kopců. Určitě jste se ve škole učili o jezerech, která obsahují slanou vodu, a že jiná jezera mají naopak vodu sladkou. Jak je to možné? Kterých jezer je více a proč?

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte! 
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.



Žádné komentáře:

Okomentovat