neděle 25. srpna 2013

Život ve čtverci trávníku

Nezdá se vám také, že život kolem nás příliš rychle běží? No vezměte si třeba čas, který máte určený k vypracování písemky. Nebo jak rychle uběhne víkend a vy musíte opět do školy. A vůbec nemám odvahu vám říci, že za chvíli budou končit prázdniny. Proto jsem dnes nachystal pokus, který se bude snažit běh všeho kolem vás poněkud zpomalit.

Připravte si pravítko nebo skládací metr, lepicí pásku, provázek, čtyři kolíky, lupu, zatravněné místo na vaší zahradě nebo v okolí vašeho domu a badatelský zápisník s psacími potřebami.

Na místě vámi vybraném si pozorně prohlédněte trávník. Co vidíte? No, co byste asi viděli. Trávu. Co to je za experiment - koukat na trávu. Nic víc nebude? Tak přesně tohle vidí většina lidí. Lidí spěchajících, lidí s plnou hlavou úkolů a problémů, lidí, kteří se nedokáží zastavit A třeba jen tak koukat na oblaka. My ale zpomalíme a podíváme se blíž. Ještě blíž. Ještě blíž. Ještě blíž. 

Na trávníku vyměřte čtverec o délce strany půl metru. Pomocí provázku a čtyř kolíků tento čtverec vykolíkujte. Sedněte si vedle čtverce a pozorně sledujte trávu ve vymezené oblasti. První letmý pohled bude stejný s tím, co už známe. Tráva, tráva, tráva. Ale pokud nemáte úplně perfektní anglický trávník (ten je opravdu nudný), potom při delším zkoumání zjistíte, že je tam mnohem více. Vezměte si lupu a podívejte se pořádně.

Začneme prohlížením rostlin. Pozorujte listy a jejich různé tvary a uspořádání těchto listů. Pravděpodobně najdete různé druhy trávy. Dokážete zakreslit jejich tvary? Určitě nenajdete jen jeden druh. Udělejte si náčrtky všech druhů, které objevíte. Porovnávejte okraje listů, vzorky vláken, jejich strukturu. Pokud traviny zrovna kvetou, sledujte a dělejte si jednoduché skicy. I stejné květy jsou každý poněkud jiný. Budete sami překvapeni různorodostí rostlin na tak malém kousku trávníku. Vůbec nemusíte znát jejich jména, ale věřím, že vám to nedá a po nějaké době zkoumání stejně skončíte v knihovně či na internetu. Věřím, že objevíte až několik desítek různých druhů rostlin.

Určitě při prohlížení rostlin také zjistíte, že se mezi nimi pohybují známá i roztodivná zvířátka. Narazíte na pavouky. Asi znáte jen ty, kteří jsou občas k vidění někde v rozích místností – komor, sklepů atd. Pavouci? Brrr! Můžete být v klidu. Pavouci jsou velmi běžní tvorové a ve velké většině jsou úplně neškodní. Zkuste nějaké pavoučky najít ve vymezeném čtverci a spočítejte je. Teď odhadněte plochu celé zatravněné plochy kolem vás – kolik takových vymezených čtverců se do ní asi vejde? A když počet takovýchto čtverců vynásobíte počtem pavouků, které jste našli? Číslo, které vám vyšlo, bude určitě velmi velké a věřím, že vás hodně zaskočí. I na rozměrově malých trávníčcích mohou být tisíce a tisíce pavouků a pavoučků. Pokud právě sedíte na trávníku, sedíte možná také na dvaceti, možná třiceti, možná více pavoucích. 

Snad jsem vás nevystrašil a ještě pořád sedíte vedle svého čtverce. Našli jste i jiné živé tvory? Mnozí z nich jsou velmi dobře maskovaní, aby nebyli v trávě snadno k nalezení. Věřte, že tvory, kteří vás překvapili ve vašem čtverci, najdete v každém trávníku ve svém i vzdálenějším okolí. A to jste jen koukali po povrchu. Co kdybyste vzali párátko a rozhrabali hlínu do hloubky pouhých několika milimetrů? Vyzkoušejte a uvidíte! Stačí 30 minut strávených na vašem trávníku a váš pohled na svět kolem se zcela změní.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.



Žádné komentáře:

Okomentovat