pondělí 1. září 2014

Kolik váží dřevo stromu?

Nudíte se? Nabízím vám zajímavý experiment, ve kterém si budeme tak trochu hrát se živou přírodou. Budete potřebovat rostlinu či nějaká semínka, nějakou vhodnou nádobu (plastový květináč apod. – něco, co moc neváží), ve které vaše rostlinka nebude mít potíže přežít, vodu na zalévání, váhu k měření hmotnosti květináče, rostliny a půdy. Vhodnou rostlinku můžete použít rostlinu z vaší zahrádky nebo zakoupit v obchodě, ale můžete si také zasadit semínka z nějaké své oblíbené nebo úplně obyčejné rostliny.

Pozorování začneme zvážením květináče. Květináč poté naplňte zeminou a opět zvažte – určíme tím hmotnost použité zeminy. Nakonec zasadíme rostlinku nebo zasejeme semínka a opět zvážíme. Všechny hodnoty si přehledně zapište do badatelského deníku – budeme s nimi dále pracovat. Dál nám musí pomoci příroda sama a její zákonitosti – potřebujeme, aby rostlinka rostla, případně vyrostla ze semínek. Zeminu v květináči přiměřeně zalévejte vodou a dopřávejte hodně slunečního svitu. Pokud rostlina viditelně poroste, znovu ji zvažte. Případně si stanovte určité pravidelné termíny pro převažování. Uvědomte si, že přírůstky nebudou v řádu kilogramů a že tedy bude nutné použít nějaké jemnější váhy, třeba kuchyňské. Pravděpodobně váha ukáže víc než na začátku. Jak je to možné, když jste žádnou další zeminu (doufám) nepřidávali?

K odpovědi se dostaneme trochu oklikou. Podívejte se pozorně po stromech ve svém okolí. Ale nepřemýšlejte o nich. Možná stačí jen podívat se z okna, možná bude příjemnější, udělat si malou procházku. Všimněte si zejména toho, jak jsou stromy velké, a uvědomte si, že také ony vyrostly z malých semínek. Kolik asi dřeva jeden strom obsahuje? Napadlo by vás, jak to změřit? Odhadnout? Podívejte se, kolik jen je na stromech listů – hrabali jste někdy na podzim spadané listí? Zkoušeli ho odklidit? Kolik asi váží všechno listí spadané z jednoho stromu? Je ho neuvěřitelná spousta. Napadlo vás někdy, z čeho strom všechny ty listy vyrobí? „To je ale otázka“ možná si řeknete. Z půdy přece, stromy čerpají prostřednictvím kořenů živiny z půdy. No to by ale asi kolem stromu musela být v zemi díra jako hrom! Nemyslíte? A co vaše pokojová květina? Máte doma třeba fíkus? To je poměrně velká rostlina. Všechny její buňky přeci nemohly vyrůst jen z půdy.

Rostliny nejsou jako my. Rostliny nepřijímají potravu. Ony si totiž samy vyrábí jídlo prostřednictvím procesu, který se jmenuje fotosyntéza. Aby si mohly vyrobit dostatečný počet živin k růstu, potřebují spoustu energie, kterou získávají ze slunečního světla. K vytvoření stavebních bloků k výstavbě své struktury potřebují také kyslík, vodík a uhlík. Tyto chemické látky získávají rostliny z vody (kyslík a vodík) a z oxidu uhličitého (uhlík a kyslík). V průběhu fotosyntézy se tyto chemické prvky znovu sloučí a vytvoří cukr.  Cukr to je hlavně spousta energie, kterou rostliny ke svému růstu samozřejmě velmi efektivně využijí, případně jej využijí k výrobě škrobu nebo celulózy, které jsou nutné k tvorbě kořenů, kmenů, větví, listů. Téměř celý strom je vytvořený pouze z látek a prvků, obsažených ve vodě a ve vzduchu! To samé platí pro vaši rostlinku v květináči. To, co jí pouze dáváte, je voda. Zbytek potřebného si sama odebírá ze vzduchu. Vážením snadno zjistíte, že hmotnost zeminy se nijak výrazně nezměnila, přestože rostlinka, pokud se o ni dobře staráte, roste velmi dobře. Vždyť se také říká „roste jako z vody“ a nyní už víte, proč tohle rčení vzniklo. Nakonec jeden ze způsobů pěstování rostlin se jmenuje hydroponie a první informace o jejím použití se objevují již ve starém Egyptě.

Tak mě teď napadá, že už jsme si dlouho nepovídali nic o sladkostech a dobrotách. Co třeba taková čokoláda? Ta je vlastně také vyrobená rostlinami „z ničeho“ – jen ze slunce, vody a vzduchu. K výrobě čokolády jsou totiž potřebné pražená zrnka kakaovníku. Taková dobrota a vyrobená skoro z ničeho. To tak umět…

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.


Žádné komentáře:

Okomentovat