pondělí 24. listopadu 2014

Vodní kámen, to je prevít

Jo jo, vodní kámen to je prevít. Vodní kámen nás trápí na vodovodních bateriích, umyvadlech, vanách, ve vodovodních potrubích a přístrojích, kterými protéká voda. Víte ale, co to vodní kámen je? 

Vodní kámen vzniká při uvolňování minerálů z vody. Voda, která se tlačí z podzemí na povrch Země, prochází různými vrstvami podloží. Mezi těmito vrstvami jsou také vrstvy vápence, které do prosakující vody uvolňují soli vápníku a hořčíku. Při zahřívání takovéto vody se odpařují pouze molekuly vody a ionty vápenatých a hořečnatých solí se usazují na stěnách hrnců, umyvadel, kuchyňských dřezů. Tyto usazeniny způsobují problémy nejen estetické, ale také funkční. 

Měkká voda pochází z vodních zdrojů z míst, ve kterých je málo těchto sloučenin (lesní studánky, rašeliniště). Také dešťová voda je měkká voda. Zkuste nachytat do kbelíku dešťovou vodu a poté si umyjte ruce mýdlem v dešťové vodě a ve vodě z vodovodního kohoutku.  Cítíte rozdíl? Měkká voda podstatně lépe rozpouští detergenty – tedy prací prášky, mýdla a gely – a tím se sníží jejich spotřeba. V měkké vodě se také zlepší smývání nečistot z povrchů předmětů. 

V dnešním pokusu se budeme snažit odlišit měkkou vodu od tvrdé vody.  Jedním ze způsobů, jak se dá určit, zda je vaše voda tvrdá nebo měkká, je pozorovat, jak moc vytváří mydliny. Zjistíte, že v měkké vodě se bude mýdlová pěna vytvářet o hodně snadněji. K experimentování budeme potřebovat dvě stejné půllitrové plastové láhve, trochu hořké (hořečnaté) soli, která se dá koupit v lékárně, saponát na mytí nádobí a vodu. 

Každou láhev naplňte asi do poloviny vodou. Do jedné z nich přidejte dvě čajové lžičky hořké soli. Tuto láhev uzavřete víčkem a sůl v ní důkladně rozpusťte (pár sekund s ní energicky třeste). Láhev otevřete a do obou lahví přidejte několik kapek saponátu na umývání nádobí. Na hrdla obou lahví našroubujte víčka a tento saponát v nich pořádně rozmíchejte. Postavte obě láhve na stůl, pozorujte vodu v každé z nich. Pění voda v obou lahvích stejně? Je nějaký způsob, jak tvrdou vodu změkčit? A co je třeba udělat, abychom „vyrobili“ z měkké vody tvrdou vodu?

Vypozorovali jste to samé co já? V láhvi s rozpuštěnou hořkou solí je méně bublinek než v láhvi s obyčejnou vodou, která nebyla solí obohacená. Rozpuštěním hořké soli ve vodě jste z vodovodní vody udělali vodu tvrdší. Pokud používáte na chatě, chalupě či u babičky vodu ze studny, pravděpodobně se bude jednat o tvrdou vodu. Budou v ní rozpuštěné minerály, které se nachází ve vrstvách, ve kterých je studna vykopaná nebo kterými protéká, než se do studny dostane. Minerály rozpuštěné ve vodě oddalují působení saponátů při smývání nečistot z rukou, nádobí, z prádla. Pokud máme tedy tvrdou vodu, je potřeba do ní přidat chemické látky, které vodu upravují, snižují její tvrdost.  Změkčování vody se provádí různými způsoby. Klasickou metodou je změkčování vody pomocí chemických látek (hydroxid vápenatý, uhličitan sodný). Tyto látky reagují s rozpuštěnými vápenatými a hořečnatými solemi a mění je na nerozpustné. Častým způsobem změkčování je použití tzv. iontoměničů. Stručně a jednoduše řečeno při protékání vody tímto iontoměničem dochází k odebírání hořečnatých a vápenatých iontů a dodávání iontů neškodných. Na trhu jsou k dostání také magnetické změkčovače vody, které se snaží zbavit vodu nevhodných iontů pomocí magnetického pole.

Pokud vás dnešní téma zaujalo, vyzkoušejte experimenty s různými druhy soli – jak se bude chovat saponát v roztoku kuchyňské soli nebo v různých solích do koupele. Víte, která minerálka obsahuje nejvíce minerálů a iontů? Porovnejte její chuť s jinými minerálními vodami. Jak bude bublinkovat saponát v minerálce?

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.



Žádné komentáře:

Okomentovat