pondělí 4. dubna 2016

Neočekávaná změna barvy

Někdy je těžké rozlišit vědecké pokusy od triků a kouzel. Dnešní pokus bude patřit do této kategorie experimentů. V mžiku oka se vám podaří jasnou a čirou kapalinu i bez mávnutí kouzelným proutkem změnit v tmavě modrou. Pokus není úplně jednoduchý, zřejmě doma nenajdete všechny pomůcky (zejména chemikálie) a budete se muset vydat do lékárny nebo drogerie, ale výsledek pokusu bude stát za to.

Ze všeho nejdřív vám budu muset nechat přečíst pár vět o bezpečném provádění dnešního pokusu. Pokus rozhodně provádějte s pomocí dospělého člověka. Jódem dokážete ušpinit vše kolem vás a jeho odstraňování je celkem složité. Peroxid vodíku je velkým nebezpečím pro zrak (je nutné chránit si oči brýlemi) a může také podráždit kůži. Velmi pečlivě čtěte příbalové letáky u používaných chemikálií – nejen vy, ale i váš dospělý dozor.

Jaké pomůcky budete potřebovat? Tři stejné průhledné plastové kelímky (objem asi 100 ml), tabletky vitamínu C (zakoupíte v lékárně – my jsme používali tabletky 1000 mg), dvouprocentní jodová tinktura (také k dostání v lékárně), peroxid vodíku (tříprocentní koncentrace), kapalný škrob (používá se při škrobení prádla), ochranné brýle, kávová a polévková lžička pro měření objemu používaných látek. 

Nasaďte si ochranné brýle. Tabletku vitamínu C vložte do plastového sáčku a najemno ji rozdrťte válečkem na těsto. Jemně, jemně, co nejjemněji. Prášek nasypejte do prvního kelímku a zalijte asi 50 ml teplé vody. Promíchávejte po dobu aspoň 30 sekund. Voda se zřejmě trošičku zakalí. Kelímek označte nápisem „vzorek A“. Kávovou lžičku vzorku A dejte do druhého kelímku a přidejte 50 ml teplé vody a kávovou lžičku jodové tinktury. Co se to stalo??? Kelímek označte nápisem „vzorek B“. Vzorek A už nebudete potřebovat a můžete ho dát stranou. V posledním kelímku – vzorek C – namíchejte 50 ml teplé vody, polévkovou lžíci peroxidu vodíku a půl čajové lžičky tekutého škrobu.

Příprava je hotova. Teď by měla přijít ta zábavnější část. Shromážděte všechny příbuzné na magické představení. Nalijte vzorek B do vzorku C a pak přelijte zpět. Několikrát toto přelévání zopakujte. Kelímek postavte zpět a nechejte v klidu. Buďte trpěliví. Může to trvat pár sekund až několik minut. Kapalina zničehonic zmodrá! 

Dnešní chemický pokus je historicky významnou reakcí - nazývá se Harcourt-Essonova reakce a byla objevena v roce 1886. Její podstatou je smíchání dvou bezbarvých roztoků, a následně neočekávané zabarvení smíchaných kapalin po kratší či delší časové prodlevě. Reakci se někdy také říká jodidové hodiny a je možné ji uskutečnit v různých variantách s různými chemikáliemi. Doba trvání reakce se dá pozměnit změnami množství použitých látek a tak se vlastně dá efektně nasimulovat odměřování krátkých časových intervalů. Různá doba trvání reakce je vlastně chemickým soubojem mezi škrobem (ten usiluje o zmodrání vzorku) a kyselinou askorbovou (snaží se bránit vzorek před zmodráním). Kyselina askorbová (vitamín C) nakonec v tomto souboji podlehne – a v tom okamžiku dojde k náhlému zmodrání kapalného vzorku.

Pokud se vám zdá neekonomické kupovat tekutý škrob, když ho jinak nepotřebujete, použijte půl čajové lžičky kukuřičného nebo bramborového škrobu. Roztok bude vypadat více zachmuřeně a reakce bude probíhat o cosi pomaleji, ale o to více bude pokus působivý. 

Vyzkoušejte si, zda a jak rychlost zmodrávání kapaliny ovlivní různá teplota vody, jestli změní postup barvení vzorku různé množství vitamínu C nebo promíchávání kapaliny například brčkem.

Pozorujte, kreslete a zapisujte si poznámky do svého Badatelského deníku. Ale hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.

Žádné komentáře:

Okomentovat