neděle 13. června 2010

Barevný svět

Víte, kdy lidé poprvé použili barvy? Špatně položená otázka, viďte. Kdo by to mohl vědět? Jedině ten kdo u toho byl. A to asi nikdo z nás, protože nejstarší známé použití barev se zachovalo na kresbách nalezených v jeskyni Lascaux (Francie) – kresby vznikly asi 15 000 let před naším letopočtem. Tehdy pravěkému umělci stačila troška hlíny a popela a jako pojivo voda, moč, krev, tuk nebo med. Barvy používané v pravěkých jeskynních malbách byly minerální, nejčastěji rozemleté na jemný prášek. Nejoblíbenější barvou byla černá ve všech svých možných odstínech. Další často používanou barvou byla škála tmavých žlutých až červených odstínů poskytovaná přírodními hlinkami. Nejméně používanou barvou byla bílá.

Barevná káča
V následujícím pokusu si vyzkoušejte, jak se míchají barvy. Budete potřebovat šest barevných pastelek v barvách duhy (červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, fialová), nůžky a tužku. Na tvrdý papír nakreslete kruh, který rozdělte na šest dílů (matematický oříšek – kolika způsoby to dokážete?) a díly vybarvěte jednotlivými barvami. Do středu kruhu udělejte otvor.  Vezměte si tužku a tu prostrčte otvorem. Pomocí tužky roztočte kruh tak, aby se rychle otáčel. Hotovo! Co pozorujete? Všimli jste si něčeho zajímavě překvapivého? Co takhle poprosit tatínka, aby vám vylepšil otáčení vrtačkou?

Mícháme barvy
Druhý pokus – jak jinak – také s barvami. A pro změnu je budeme opět míchat. Do velké sklenice od okurek nalijte vodu a opatrně ji obarvěte červenou potravinářskou barvou (jen mírně, ne do tmavé barvy, tak aby byla voda i přes rozmíchanou červenou barvu průhledná). Dobře očistěte průhlednou petláhev od lepidla a papíru, naplňte ji vodou a opatrně v ní rozmíchejte modrou potravinářskou barvu. Opět opatrně a průhledné vodě dodejte modravý nádech. Teď ponořte petláhev s modrou vodou do červené barvy. Objevuje se vám ještě nějaká jiná barva při pohledu přes obě láhve?  Experimentujte se sytostí obou barev, zkuste jiné barvy (modrá + žlutá, červená + žlutá) a výsledky svých pozorování sepište, případně doplňte fotkami a odmailujte.

Pozor na zelenou a žlutou
Barvy hrají v našich životech důležitou roli. Existuje dokonce speciální vědní obor, který se zabývá psychologií barev. Věřili byste, že při přijímacím pohovoru na novém pracovišti vás může zradit barva oblečení? Nikdy si neoblékejte oděv laděný do zelena - působí prý lajdácky. Žluté odstíny mohou působit na vašeho potenciálního zaměstnavatele výstražně. Chcete-li zabodovat, podaří se vám to černou, hnědou nebo tmavě modrou barvou. Lidé, kteří mají rádi modrou barvu, bývají spíše uzavření a přemýšliví. Ten kdo si oblíbil žlutou barvu je originální a vynalézavý, ale také panovačný a paličatý. Pokud se vám líbí zelená, budete asi vyrovnaní, rádi utrácíte a je s vámi zábava. Na každého působí sice barvy trochu jinak, ale jisté zákonitosti lze vypozorovat a to dokonce i v říši zvířat. Uhodnete, jaká barva na autech se nejčastěji prodává? Je to stříbrná – tu má 35% prodaných automobilů. Následuje modrá (16%), černá (12%) a bílá (11%). Na ostatní barvy už moc nezbývá...

Duha z fixů
Na bílou školní křídu namalujeme barevným fixem asi 2 cm pod jejím okrajem kolem dokola proužek. Do skleněné misky nalijeme asi do výšky 1 cm ethanol (líh) a postavíme do ní křídu s proužkem (proužek nesmí být do etanolu ponořený!). Chvíli počkáme, než začne etanol nasakovat do křídy. Poté, co dosáhne barevného proužku, začnou se (možná) dít věci! Ethanol totiž umí rozpoznat, z jakých barev je barvivo vašeho fixu složeno, Vyzkoušejte různé barvy, jejich různé odstíny. My jsme zkoušeli experimentovat s hnědou barvou. POZOR! Ethanol je hořlavina! Při práci dobře větrejte místnost ve které pracujete! Pokus provádějte jen s dospělou osobou!!!

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat