neděle 20. června 2010

Hrátky se světlem

Určitě jste si všimli, že je obloha modrá. Na to není zapotřebí žádný mimořádný pozorovací talent. Ale proč je modrá? A proč je někdy také šedá a jindy červená? Vždyť Slunce je žluté! No , vlastně žluté. Ono bývá někdy i oranžové nebo červené. S těmi barvami to ale není vůbec jednoduché!
Sluneční světlo není vidět, je bílé. Ale to neznamená, že je jednobarevné. Skládá se z více barev a dá se na tyto barvy také rozložit. To se stává, když například při dešti svítí Slunce a na kapkách vody se objeví duha. A i když neprší, můžete si duhu sami vyrobit. Některé náměty na pokusy s duhou jsme již na této stránce uváděli. Tak jen pro připomenutí – duhu můžete vyrobit pomocí šikmé hrany pravítka, proudu vody ze zahradní hadice, postavením sklenice s vodou do cesty slunečním paprskům atd. Pokuste se o to. Máte-li zajímavý nápad, jak to provést, tak nám jej pošlete. A hned vám přidám první úkol – zjistěte, jaké barvy a v jakém pořadí se v duze nacházejí!

Umělý západ Slunce
Obloha mění barvu, protože atmosféra rozptyluje světlo různě podle polohy Slunce a podle směru, kterým se díváme. K výrobě západu Slunce potřebujete větší průhlednou sklenici, vodu, mléko a baterku. Sklenici naplňte vodou a přidejte do ní pár kapek mléka. Rozsviťte baterku a posviťte do vody shora. Změní se barva mléčné vody? A co když baterku namíříte z boku na stěnu sklenice a mléčnou vodu pozorujete z její opačné strany? Jakou barvu bude mít voda teď? Vše je způsobeno různým rozptylem světla. Dokážete určit, která část pokusu představuje jev nazývaný červánky?
 
Barvíme světlo
Dokážete obarvit světlo? Že to bude těžké, říkáte? Omyl! Připravte si bílý papír, fixky a červenou průsvitnou fólii. Fixkami udělejte na papír větší skvrny různých barev. Nyní vezměte červenou průsvitnou fólii a pozorujte skvrny namalované na papíře. Když před reflektor nebo baterku umístíme barevný filtr, zablokuje všechny barevné složky bílého světla, kromě své vlastní barvy a tu potom vidíme. A jak je to v pokuse s naší červenou fólií? Viděli jste přes ni všechny barevné skvrny? Napište, pokuste se vysvětlit to, co jste pozorovali.
Barevná skla podobně jako filtry nechávají projít jen světlo vlastní barvy a zabrání nám vidět jinou barvu. Když sluneční světlo proniká barevnými okny kostelů, můžeme na stěnách a podlaze pozorovat barevné odrazy.

Naučte se ohnout světlo
Na závěr jeden fyzikální trik, kterým určitě ohromíte kamarády. Plastovou láhev naplňte vodou. Poproste nějakého ochočeného dospělého, ať vám ve víčku láhve udělá otvor, kterým prostrčte hadičku a okolí hadičky  utěsněte plastelínou. Ke dnu láhve připevněte lepící páskou baterku tak, abyste s ní mohli svítit do dna láhve. Kolem láhve omotejte hadr, aby světlo z baterky neunikalo bočními stěnami láhve. V zatemněné místnosti láhev nakloňte aby mohla voda vytékat a rozsviťte baterku. Co se bude dít to vám neprozradím.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat