neděle 6. března 2011

Chvíle s lentilkami

Kdo z nás by neměl rád něco sladkého. Každý máme určitě oblíbenou sladkost. Někdo rád Fidorku, jiný gumové medvídky a nebo Studentskou pečeť (už jste zkusili tu novou s hruškovou příchutí?). Já občas zhřeším Lentilkami. Při mlsání jsem si nedávno prohlížel jejich papírový obal. A narazil jsem na zajímavou informaci – 100 gramů lentilek obsahuje 1947 kilojoulů (kJ) energie. Je to hodně nebo málo?

Energii měříme různými způsoby –  také proto, že existují různé a zcela odlišné typy energií. K životu energii nezbytně potřebujeme . Naše tělo je jedna velká chemická továrna a žádná továrna nemůže bez přísunu energie pracovat. Energie se do našeho těla dostává v různých formách, potřebujeme jak energii duševní, tak energii fyzickou a tu získáváme z potravin.  V médiích můžete často zaslechnout slova joule nebo kalorie, ale málokdo ví, jak jsou jouly (nebo po staru kalorie) velké. Tak tedy vězte, že k ohřátí jednoho gramu vody o jeden stupeň celsia potřebujeme asi 4,2 joulů. Vezměte si tužku a papír a zkuste si spočítat, kolik energie vězí ve 100 gramech lentilek… 

Pokud jíte nějaké jídlo, vaše tělo má dvě volby. Buď energii z jídla spotřebuje ihned, nebo si ji uloží pro pozdější použití. Pro udržení tělesné hmotnosti potřebujeme dodat tělu tolik energie, kolik samo spotřebuje. Pokud sníte více jídla, než je nutné, buď jej budete ukládat ve formě tuku, nebo ji musíte spalovat – třeba cvičením. Zabývejme se chvíli naší (nebo spíš mojí) lentilkou.  

Lentilka není moc velký bonbón. V krabičce jich bývá v průměru 28 a každá jedna váží přibližně jeden gram. Takže když 100 gramů obsahuje 1947 kilojoulů, v jedné lentilce je asi 19,5 kJ energie. Jedna lentilka má tedy tolik energie, kolik by stačilo na ohřátí jednoho litru vody o 4,6°C. Člověk o hmotnosti 75 kg spálí při ostré chůzi po rovině za jednu hodinu asi 1050 kJ. Pokud byste tedy chtěli spálit energii, kterou do sebe dostanete snězením jedné lentilky, znamenalo by to rychlejším tempem (asi tak 6 km/h) ujít vzdálenost 111 metrů – to je přibližně délka fotbalového hřiště. Vážně je to tak. Běžte na stadión, vezměte si jeden tento minibonbón do ruky a porovnejte ho s velikostí hřiště – to je neskutečný nepoměr. Není nad vlastní zkušenost, říkával můj děda. Pochutnejte si na jedné lentilce a šup – ostrým tempem od jedné brankové čáry ke druhé. Ne že si sednete a budete nevěřícně kroutit hlavou. Vstaňte a experimentujte! Pokud vážíte o cosi méně, samozřejmě si můžete vzdálenost přiměřeně zkrátit. Na nějakou chvíli vás možná přejde chuť na další bonbóny v krabičce, protože spálení veškeré energie z nich znamená ujít vzdálenost mezi brankovými a čarami 28krát. To je pokud se nepletu asi 3100 metrů. Ostrou chůzí. Mimochodem kdy naposledy jste ušli pěšky a tímto tempem takovou vzdálenost? 

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte, ale hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat