neděle 1. května 2011

Jak vidíme rukama

Lidské ruce dokážou mozku poskytnout dostatek informací v případě, že člověku z různých důvodů selže zrak. Samozřejmě, že trénované ruce „vidí“ víc než naše. Přesto budete určitě překvapeni, jak jsou vaše ručičky šikovné.

Lidé, kteří nevidí, opravdu čtou rukama. Používají tzv. Braillovo písmo, které vymyslel v 19. století Francouz Louis Braille. Ten byl sám po vážném zranění oka od dětství slepý. Jak toto písmo funguje? Každý jeho znak je tvořen 6 body, uspořádanými do obdélníku 2 x 3. Na každém z těchto bodů může nebo nemusí být vyražena tečka. To dává celkem 64 možných kombinací pro jednotlivá písmena. Bříška prstů dokážou tyto plastické značky velmi přesně vnímat. Dnes takové značky najdete i na mincích, bankovkách, ve výtazích apod.  

Průzkum hmatem
Najděte kartónovou krabici (např. od bot) a na protějších menších stěnách vystřihněte dva stejně velké otvory. Krabici uzavřete víkem a položte ji na stůl mezi sebe a svého kamaráda. Otvorem na své straně krabice do ní vložte předmět tak, aby jej kamarád neviděl. Jeho úkolem je po vstrčení ruky do krabice ohmatáváním a dotýkáním se předmětu zjistit, co to v krabici je. Můžete si připravit soutěž, kdo z vás uhodně více předmětů. Některé předměty se dají rozeznat hůř, jiné snadněji, ale uvidíte, že si oba s tímto na první pohled obtížným úkolem poradíte poměrně lehce.

Cesta labyrintem
Tento pokus může být vlastně také hrou – soubojem očí a prstů. A pokud navíc budete mít za soupeře svého sourozence nebo kamaráda, bude souboj o to pikantnější. Možná se vám podaří přesvědčit k rodinné zábavě i rodiče. Na výkres nakreslete labyrint – klikatou propletenou čáru z jednoho místa do druhého. Čáře dejte tvar cesty – můžete ji třeba silně obkreslit fixem nebo pastelkou.  Poproste kamaráda, aby se pokusil pouze očima najít cestu labyrintem a vy stopkami změřte, jak dlouho mu to trvá. Potom stejný úkol proveďte vy. V rámci fair play bude možná dobré, aby každý z vás připravil svůj labyrint, nebo aby vám labyrint přichystal někdo třetí. Pokud si nachystáte více labyrintů, budete moci vysledovat, jestli se váš čas putování zašmodrchanou cestou zlepšuje. A jak otestovat hmat? Výkres s labyrintem otočte, položte kresbou na okno a tužkou cestu překreslete na druhou stranu. Pak výkres položte na karton nebo polystyren či hadřík a špendlíkem vyděrujte cestu od startu k cíli. Je jasné, co bude následovat? Závody se zavázanýma očima – cestu k cíli teď budete vyhledávat přejížděním špičky prstu po vyvýšené stopě, vytvořené vpichy špendlíku. Který váš prst je nejšikovnější? A jak dopadne souboj zraku a hmatu? Co myslíte, přejedete po cestě rychleji očima nebo prsty? Já to neprozradím, ale věřím, že výsledek závodů bude určitě zajímavý a možná i překvapivý…

Hmatová hra
Nakonec ještě jedna, předpokládám, že známá hra, kterou zabavíte nejen své mladší sourozence. Připravte si 8 neprůhledných sáčků a do každého dejte jeden předmět – kostku z člověče, pomeranč, gumu na mazání, víčko z PET lahve atd. Použijte bezpečné předměty, takové, aby při hádání předmětů nedošlo k úrazu. Každý hráč sáhne do každého sáčku a na papír si napíše seznam předmětů, které rozpoznal. Kdo uhádne nejvíce předmětů, vyhrává.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte, ale hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat