neděle 15. května 2011

Kouzlení s kapalinami


Žádné dvě tekutiny nejsou stejné. Určitě jste si všimli, že smetana plave na povrchu mléka, že zálivka na salát se po čase rozdělí do několika vrstev nebo že na polévce plavou mastná oka. Ale víte také to, že některé předměty ve vodě neplavou, zato v jiných kapalinách ano? O tom se vás bude snažit přesvědčit jeden z dnešních pokusů.

Koktejl
Připravte si hustý sirup, rostlinný olej, vodu a plastovou nádobu – odměrku, velký kelímek apod. Dále budete potřebovat třeba malá rajčata, kuličky hroznového vína, malé kovové matičky, kostky lega, korkovou zátku, možná někde seženete i lískové oříšky. Do plastové odměrky nalijte přiměřené množství sirupu, bude stačit asi tak na dva palce vysoko. Poté do odměrky nalijte velmi pomalu a opatrně stejné množství rostlinného oleje a nakonec vodu (pokud máte po ruce potravinářskou barvu, můžete vodu pro větší efekt nejprve obarvit). Počkejte, až se jednotlivé kapaliny ustálí. Překvapilo vás, že vytvořily tři nemíchající se vrstvy? Až budou hladiny všech tří kapalin v klidu, opatrně do koktejlu v odměrce vhazujte připravené předměty a pozorujte jak se chovají. Klesnou všechny na dno? Nebo některé zůstanou v kapalině „viset“? A proč?
Kapaliny se rozdělí do tří vrstev – jedna kapalina plave na druhé -, protože mají různou hustotu. Kapalina s nejnižší hustotou plave na povrchu a ta, jejíž hustota je nejvyšší, je u dna. Ropa, která vyteče z tankeru do moře, plave na hladině, protože má menší hustotu než voda. Příliv a vlny ji vyplaví na břeh. Znečištěné pobřeží se pak musí vyčistit, což může trvat i několik let. Ropné látky se z hladiny odstraňují pomocí norných stěn. To jsou vzdušnice tvaru válce, které plavou na hladině a zabraňují šíření a roztékání ropných látek po hladině

Duha u silnice
Všimli jste si duhových barev v kalužích na silnici? Jejich příčinou jsou rozptýlené kapky oleje z kolemjedoucích aut. Olej na kaluži plave na vodě a vytvoří na hladině tenoučkou vrstvu. Dopadající světelné paprsky se částečně odrážejí od hladiny oleje a částečně od vodní hladiny. Oba dva druhy odražených paprsků se skládají a vytváří krásné duhové obrazce.

Co to je viskozita
Když naléváme vodu do sklenice, teče snadno a rychle. Zkusili jste ale nalévat sirup? Ten teče daleko pomaleji. Je hustší a má větší viskozitu. Viskozita je jednoduše řečeno odpor kapaliny k tečení. V praxi se využívá k výrobě mazadel.
K ověření viskozity různých kapalin budeme potřebovat čtyři stejné sklenice, vhodné tekutiny (např. sirup, rostlinný olej, ocet a sprchový gel) a kuličky stejné velikosti. Kapaliny nalijte do sklenic tak, aby jejich hladiny byly ve stejné výši. Ze stejné výšky pusťte ve stejný okamžik do dvou sklenic po jedné kuličce. Kapalina, v níž kulička dopadne dříve na dno, má menší viskozitu. Postupně po dvojicích proveďte pokusy se všemi kapalinami a seřaďte si je podle viskozity. Ve které kapalině klesá kulička nejrychleji a ve které nejpomaleji? Podívejte se v kuchyni za pomoci maminky po dalších kapalinách a srovnejte je s našimi vzorky. Bude mít na viskozitu kapaliny vliv její teplota? Poproste někoho dospělého, zda by s vámi pokus neprovedl – je nebezpečný a hrozí při něm popáleniny. 
 
Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte, ale hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat