neděle 2. října 2011

Čichám, čichám … aneb vůně a vlhkost

Víte co je to mozaika? To je obraz skládaný z malých a maličkých barevných prvků – kamínků, sklíček apod. U mozaiky nevnímáme tyto drobné prvky jednotlivě, ale obraz jako celek. Přesto jsou právě ty maličké kamínky, maličká sklíčka tím nejdůležitějším. Takový obraz je velmi podobný našemu životu, který je sice vytyčován velkými obrazy, ale k úspěšnému vytvoření každého takového obrazu jsou potřeba správně vybrané a poskládané kamínky. Podobnou myšlenku vyslovil i vám určitě známý Jan Neruda v Písních kosmických: „… bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů…“. Naučte se vnímat i ty drobné vjemy, kterých si obvykle nevšimnete. Dívejte se kolem sebe a těšte se z drobností.

Na takovou zajímavost drobnost jsme narazili na jednom z debrujárských seminářů. Při sprchování jsou prý vůně cítit intenzivněji. Všimli jste si toho někdy? Moc jsem tomu nevěřil. Tak to zkusme teď a spolu. Pokusem tuto domněnku prověříme a možná i zjistíme, proč tomu tak je. Přitom nebudeme potřebovat žádné složité pomůcky: jen sůl, pepř, prach, vodovodní kohoutek a horkou vodu a jiné vonící věci.

Začneme pepřem. Jemně jím posypte svou dlaň. Přidržte si ji asi 30 cm od vašeho nosu a jemně šňupněte. Pozor – jemně, žádné funění! Nasát do nosu dávku pepře, to není nic radostného. Cítíte pepř? Pokud ne, zakružte dlaní pod nosem, případně o něco málo přibližte dlaň k nosu. Tak nyní zkusíme téměř to samé, jen popojděte k umyvadlu. Otočte červeným kohoutkem a počkejte, dokud nepoteče horká voda. Nechejte vodu téci, dlaň s pepřem umístěte nad tento kohoutek a pokus zopakujte. Tedy dejte dlaň asi 30 cm pod nos a jemně nasajte vzduch nad tuto dlaní. Vnímáte rozdíl ve srovnání s prvním pokusem? Cítíte vůni pepře silněji, méně či stejně? Pravděpodobně můj pokus dopadne stejně jako váš – já zjistil, že vůně pepře je ve druhé variantě pokusu silnější. 

Jak to bude vypadat, když použijeme jinou látku? Co třeba sůl? Sami zjistíte, že ucítit sůl je o hodně obtížnější. Na 30 cm z dlaně tak jako pepř ji rozhodně nezaregistrujete. Dlaň se solí musí být mnohem blíž. Pokud vaše čichové buňky na sůl reagují stejně jako ty moje, možná že váš nos skončí ponořený do soli. Pokud umístíte dlaň ze solí nad vodovodní kohoutek a srovnáte vjemy čichání pepře a soli, budete určitě překvapeni, o kolik je vnímání soli za vlhka silnější.

Kapaliny, resp. vodní páry usnadňují přenášení částic vůní z jednoho místa na druhé. Smyslová vnímání čichu a chutě spolu velmi souvisejí. Při zvýšení vlhkosti vzduchu se částice vůně „namočí“, což zlepší naši schopnost je ucítit. Počet částic soli ve vzduchu je za suchého i vlhkého vzduchu stejný, ale vlhký vzduch nám umožní snadněji je čichem zaregistrovat. Stejným způsobem nám vlastně „voní déšť“. Je možné „ucítit“ blesk, oleje a vůně uvolňované rostlinami, všichni známe „vůni“ žížal po dešti, mokrého asfaltu a další.

Vyjděte z bytu ven a pokuste se zachytit vůni prachu z ulice, ze dvora, na zahradě. Najděte trochu suchého hezkého prachu nebo hlíny. Zopakujte stejný pokus jako s pepřem a solí – vnímejte jak za suchého ovzduší, tak nad tekoucím kohoutkem s vodou. Pravděpodobně ucítíte známou vůni, typickou pro déšť. Mnohokrát uslyšíte, jak déšť krásně voní. Ve skutečnosti váš čich registruje vůni prachu. 

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte, ale hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!

Žádné komentáře:

Okomentovat