neděle 29. dubna 2012

Kouzlo nebo trocha šikovnosti?

Zajímavý pokus s překvapivým průběhem. Představuji si, že byl objevený nějakým malým chlapcem, který se zlobil, že jeho bratr postavil hezčí a vyšší věž a tak ji chtěl pravítkem zbourat. A čím byl více rozzlobený, tím se mu to méně dařilo. Stavěli jste jako malí věže z kostek? Máte ty kostky ještě někde po ruce? Postavte věž a pak se pokuste z vaší stavby vybrat tu úplně nejspodnější kostku. Copak, nejde to? Teď ze mě hovoří vlastní zkušenost – samozřejmě že celá věž spadne. Chtělo by to nějaký trik. Možná jsou ty kostky příliš velké. Co takhle hrací kameny z dámy. Nebo desetikorunami? Postavte jich několik (asi tak deset) na sebe a pokuste se znovu vybrat ten - nebo tu – nejspodnější. Tady už jsem byl o něco úspěšnější, ale musel jsem si trochu pomoci nějakými udělátky. Jak se dařilo vám?

Jednou jsme se ale ve škole s debrujáry soutěžili ve stavění věží. Kdosi zavadil o pravítko, pravítko vylétlo k jedné z věží, narazilo do ní a představte si to překvapení – věž nespadla! Pravítko pouze vyrazilo nejspodnější kostičku, věž pokojně poklesla a zůstala dál stát. Co se dělo dál, to už nebylo náhodně postrčené pravítko, ale zcela úmyslně vystřelované kostičky. V úžasu jsme koukali, jak se věž postupně zmenšuje. Zkuste to také. Na stůl bez ubrusu postavte věž z dřevěných hracích kamenů z dámy. Vezměte do ruky pravítko nebo nějaký podobný plochý předmět a udeřte do dolního hracího kamene. Úder jej odrazí pryč, věž klesne a zůstane opravdu stát.  Bude to chtít asi trochu nácviku a praxe, ale po určité době se vám určitě podaří tímto způsobem rychle „vysekat“ všechny hrací kameny. Pokud vše zvládnete v patřičné rychlosti, je tento trik velmi působivý. Samozřejmě že je nutné se dotknout jen dolního kamene a že pravítko nebo předmět, který používáte, nesmí mít větší tloušťku než je tloušťka hracího kamene. Určitě sami přijdete na ten nejsprávnější způsob provádění pokusu a tak vám nebudu dávat žádné tipy jak na to.

Totéž vyzkoušejte s mincemi – třeba s kovovými desetikorunami. Poohlédněte se po něčem, co má menší tloušťku než pravítko. Máte? Tak pojďme na to. Postavte věž, uhoďte do dolní mince, mince ustřelí pryč a vy hned uhoďte do sloupečku mincí z druhé strany a vyrazte další minci a tak to pořád opakujte. Proč to tak funguje? Určitě jste vypozorovali, že všechny mince kromě té dolní nejeví dostatek ochoty se přemístit. Čím bude sloupeček mincí vyšší, tím bude také tato neochota mincí větší. Říká vám něco jméno Newton a místo slova neochota bychom snad měli raději použít pojem setrvačnost? Tak dál už si vše určitě dokážete vysvětlit sami.

Přetrhnou se vlasy nebo se zlomí tyčka?
Poproste jednu svoji kamarádku o několik dlouhých vlasů – přestože jí určitě nebudou chybět, musí s tím souhlasit! Postavte židle opěradly k sobě a připevněte na každé z nich jeden vlas. Opačné konec vlasů uvažte pevně k tenké tyči (můžete použít třeba špejli). Pokud máte problém získat dostatečně dlouhé vlasy, použijte velmi tenkou nit. Nakonec možná bude i lepší si tento trik natrénovat nejdříve právě s nití. Co se stane, jestliže silně udeříte doprostřed špejle hranou dlouhého pravítka?  Jestliže očekáváte přetržení vlasů, tak budete asi zklamáni. Vlasy vydrží, a pokud váš úder byl opravdu ostrý, zlomí se špejle. To by znamenalo, že vlasy jsou pevnější než dřevo! Jenže to vůbec není pravda. Ostatně tak končí většina našich pokusů – náš předpoklad se nepotvrdil. Proč se nepřetrhl vlas, ale zlomila tyč, by nám opět mohl vysvětlit pan Newton a jeho zákon setrvačnosti. Těleso má snahu setrvat v klidu, jestliže na ně nepůsobí žádná síla, nebo působící síly jsou v rovnováze. Špejle nemá chuť se pohybovat, to raději praskne.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. Ale hlavně se u pokusů dobře bavte.
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat