neděle 1. dubna 2012

Velké svaly nejsou všechno

Když se chystáme zvednout nějaký předmět, nejdříve jej „osaháme“ očima a zasadíme si ho do vlastních životních zkušeností – odhadneme jeho hmotnost a naše smysly upozorní svaly, jak velké úsilí budou muset ke zvednutí předmětu vynaložit. Tuhle proceduru děláme běžně, bez přemýšlení a docela nevědomky. Občas se nám ale náš odhad nevydaří a pak jsou naše svaly docela překvapeny a my s nimi. Někdy taková mýlka může být i docela zábavná. Jo jo, chybovat je lidské…

Ruka má zpoždění
Vezměte si dvě naprosto stejné neprůhledné nádoby s víčkem (dobře poslouží třeba i PET lahve, jejichž stěny „zneprůhledníte“ barvou nebo olepením neprůhlednou lepicí páskou. Jednu z nich naplňte něčím těžkým (písek, štěrk, šroubky, …) a obě nádoby uzavřete víčkem. Postavte je na stůl vedle sebe a požádejte kamaráda, aniž byste ho předtím na rozdíl v náplni nádob upozornili, aby obě současně (každou jednou rukou) zvedl na váš signál nad hlavu. Úkol nevypadá vůbec složitě a kamarád si určitě bude jistý, jak pohodlně váš úkol splní. „To nic není,“ řekne možná. Tak jo, uvidíme. Dejte mu domluvený signál - „tlesk!“  - ale víte co? Zkuste nejdříve odhadnout, jak pokus dopadne? Podle mých zkušeností ruka s prázdnou nádobou vystřelí nahoru a druhá ruka zvedající plnou nádobu tu první hodně těžce stíhá. Pokud se umíte bavit maličkostmi, tak právě jednu z nich se vám teď podařilo připravit.

Není silák jako silák
Možná jste někdy v cirkuse viděli svalnaté siláky, kteří zvedají na první pohled přetěžké činky, mají přitom vypoulené oči a jejich hekání se rozléhá po celém šapitó. Působivá demonstrace vzpírání a síly. Co myslíte – dokázali byste takovou těžkou činku také zvednout? Já myslím, že určitě ano. Jedno podobné klaunské cirkusové číslo jsem kdysi viděl. Do manéže přinesli čtyři cirkusoví zřízenci už napohled přetěžkou činku. Silákovi se ji po vysilujícím boji podařilo zvednout nad hlavu. A pak přišel klaun možná o víc jak polovinu menší – pokud měl nějaké svaly, tak si na něm hrály na schovávanou – a tu stejnou činku vzal jednou rukou, ledabyle si ji hodil přes rameno a utekl s ní z manéže!
Dokázali byste zahrát takové představení? Domluvte se s kamarády a zahrajte si na zvedání těžkého předmětu. Vezměte třeba polštář a tvařte se, že je ukrutně těžký až k nezvednutí. Vyberte mezi sebou „největšího siláka“. Máte-li možnost, nahrajte si své „vzpírání“ na video a určitě se při promítání svých siláckých kousků dobře zasmějete.

Pokořený vzpěrač
Tak tohle bude skutečně ohromující pokus! K jeho uskutečnění budete muset sehnat mezi svými kamarády opravdového siláka. Vezměte nějakou těžkou knihu a ovažte ji provazem asi 150 cm dlouhým. Svého siláka požádejte, aby uchopil do každé ruky jeden konec provazu a natáhl ho tak silně, jak jen dokáže. Jeho úkolem bude napnout provaz tak, aby oba jeho konce vytvořily vodorovnou přímku.

Klidně se s kamarádem vsaďte, protože bez ohledu na velikost jeho svalů je naprosto nemožné, aby se mu úkol podařilo splnit. Může se při napínání provázku šklebit, jak chce, nic mu to nebude platné. Nakonec vyzkoušejte si to třeba na tatínkovi… Pokud jste se ve škole učili skládat síly různého směru, možná byste smutnému a pokořenému silákovi dokázali vysvětlit, že nesplnění úkolu není jeho chyba, ale že na vině jsou přírodní zákony. To spíš dokáže provázek přetrhnout, než aby jej dostal do přímky. Pozor, pokus je nebezpečný! Použijte silnější provázek a silák nechť si navlékne rukavice. Síly, které působí na silákovy ruce, by mu mohly zranit prsty.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. Ale hlavně se u pokusů dobře bavte.
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat