neděle 8. července 2012

Prší prší jen se leje … v kuchyni


Před nějakou dobou jsme si na tomto místě vysvětlovali, jak vyrobit v kuchyni mráz – možná se vám tehdy povedlo nechat k sobě přimrznout za běžné pokojové teploty dvě skleničky a „pamětníci“ si možná vzpomenou, jak je snadné bez mrazničky i v létě během pěti minut vyrobit zmrzlinu. Dnes se pokusíme „vyrobit“ v kuchyni déšť. A když říkám déšť tak nemyslím nehodu v kuchyni u sousedů nad vámi a kapky prosakující přes strop. Ten déšť opravdu vyrobíme my sami. Kdy chceme a kde chceme. Prostě takové nějaké naše malé „poručíme větru dešti“. Bez mumlání zaříkávadel, bez šamanských kouzel, bez dešťových obřadních tanců. Možná se mnoha z vás teď ulevilo – určitě aspoň těm, co jsou tak dobří tanečníci, jako já. To bychom na déšť čekali asi marně…

Možná by nebylo od věci na úvod ztratit pár slov o koloběhu vody v přírodě, o nepřetržitém pohybu vody na naší planetě. Stále stejné vody, která ve skutečnosti nikam nemizí a nová nikde nevzniká. Množství vody na naší Zemi je totiž konečné. Používáme stejnou vodu, myjeme se stejnou vodou a pijeme stejnou vodu jako třeba dinosauři před mnoha a mnoha lety. Vypadá to neuvěřitelně, viďte. Ale žádná nová voda se skutečně nevytváří, jen je neustále recyklována přírodními ději a zákony. Voda se na Zemi vyskytuje v různých skupenstvích – pevném, kapalném a plynném – a stále přechází z jednoho na druhé. Nemizí, neztrácí se, nepřibývá, jen se stále přeměňuje. Voda, kterou pijete z kohoutku může být úplně ta stejná voda, kterou pila třeba vaše prapraprababička  v roce 1890. Hustý? Jen trošičku. Voda z vašeho kohoutku teče nádherně čistá. Je to velmi drahocenná látka, bez které bychom nepřežili, proto je nutné udržovat řeky, jezera a ostatní zdroje vody co nejvíce čisté. Třeba ta stejný voda, kterou teď pijete v čaji, mohla být před dvěma týdny mrakem na obloze. Voda je vskutku úžasná látka.

Dost povídání, byť možná bylo pro někoho poučné. Vás možná spíš zajímá, jak to bude s tím deštěm. Jednoduchým způsobem vytvoříme v kuchyni kapku vody stejným způsobem, jak se vytváří v mracích při bouřce, samozřejmě, že v menších rozměrech. Budete potřebovat varnou konvici, lžičku nebo zrcátko a mrazničku nebo ledničku. A také hodného dospělého po ruce – budeme totiž pracovat s horkou párou a opaření párou je velmi nepříjemné, bolavé a špatně se hojící zranění. Dejte lžíci na třicet až šedesát minut do mrazničky. Do konvice dejte vodu a přiveďte ji do varu. Z konvice uvidíte stoupat páru – do cesty páře vložte podchlazenou lžíci. Co se stane?

Když se voda v konvici vaří, její molekuly díky tepelné energii nedokážou držet pospolu, oddělují se od sebe a vystupují z hladiny ve formě páry.  Když pára unikne z konvice ven, narazí na naši past v podobě podchlazené lžičky. Molekuly páry se na ní prudce ochladí a zkondenzují (zkapalní) na kapky. Tyto kapky pak ze lžičky odpadají a vytváří tam miniaturní déšť. Déšť v kuchyni. A stejným způsobem vznikají všechny deště na naší planetě. No stejným, hodně podobným – určitě ne pomocí varné konvice, vařící vody a lžičky z mrazáku. Místo konvice příroda používá k ohřátí vody sluneční paprsky. Molekuly vody se odpařují a stoupají do atmosféry. Teplota v atmosféře s rostoucí výškou klesá – vodní kapičky se nejdříve zformují do mraků a při dalším ochlazování vytváří větší kapičky, které jsou tak těžké, že se ve vzduchu už neudrží a spadnou na zem jako vodní kapky. Nebo při ještě větším ochlazení jako sněhové vločky. To už bohužel v kuchyni nedokážeme. Podívejte se z okna. Prší? Pokud ano, už víte proč.


Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte! 
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.


Žádné komentáře:

Okomentovat