neděle 22. července 2012

Jak oloupat syrové vejce


Cože? Oloupat syrové vejce? Znalce akčních filmů určitě okamžitě napadla odpověď. Mission: Impossible. Většina ostatních by celý problém shrnula se stolu se sdělením „zhola nemožné“. Ne však debrujáři a všichni podobného zaměření. Pokud máte rádi míchaná vejce, přemluvte slepičky a můžete zároveň spojit příjemné s užitečným a experimentovat s námi. Zábava vcelku veselá, jednoduchá a relativně rychlá. I když nepočítejte s tím, že si dnes vzpomenete na míchaná vejce a večer je budete mít k večeři zároveň s provedeným experimentem. Tohle přece jen pár hodin trvá.

Postavme se tedy problému se svlékáním vajíčka ze skořápky čelem. Já vím, máte asi hodně práce do školy. Školní rok končí a mnozí máte spoustu starostí, jak zahasit den ode dne žhavější potíže se známkami.  Tak zrovna vám bych připomenul známé úsloví že „kdo je připraven, není ohrožen“. Pak se vám nemůže změnit měsíc červen ve školní hasičské cvičení. A vy ostatní – hrdinové vědy – vzhůru za novými poznatky. Vždyť přece věda je zábava!

Takže co je dnes naším cílem? Oloupat syrové vejce. K pokusu je třeba jedno dítě, jedna maminka, víra v neskutečné možnosti vědy, ocet, syrové vejce a sklenice s víčkem (z důvodu bezpečnosti by asi byla lepší nerozbitná plastová).  Do sklenice nalijte ocet a opatrně do něj ponořte vajíčko – dejte pozor, abyste s ním neťukli a nepraskla jeho skořápka. Kolik je třeba toho octa? Právě tolik, aby bylo celé vajíčko ponořené. Uzavřete sklenici víčkem a postavte ji na místo, kde nikomu nebude překážet a odkud ji nebudete muset přemisťovat jinam. V následujících 24 - 48 hodinách vajíčko sledujte a kontrolujte.

Čeho si všimnete? Nejdříve trocha chemie. Skořápka vajíčka, to je vlastně uhličitan vápenatý. Ocet, který používáme v kuchyni, je slabá zředěná kyselina octová. Když se dostanou do přímého kontaktu skořápka vajíčka a ocet, chemicky spolu reagují – skořápka se zvolna rozpouští a začnou se tvořit bublinky oxidu uhličitého. Tyto bublinky budete moci zahlédnout ihned po ponoření vejce do octa – všimněte si, jak se jejich počet s přibývajícím časem zvětšuje. Po určité době (hodně závisí na tom, jak kvalitní a silná je skořápka vajíčka a také třeba na tom, zda máte starý nebo čerstvý ocet) se skořápka vajíčka zcela rozpustí. Povrch vajíčka otřete jemně papírovým kapesníkem nebo opláchněte pod tekoucí vodou.

Tak a máme hotovo. Skořápka je pryč, zatímco choulostivý obsah vajíčka – žloutek a bílek – drží pohromadě pružná blána. Jémináčku! Jak to? Jak už bylo napsáno výše, vysvětlení je jednoduché:      2 CH3 COOH + CaCO3 -> Ca (CH3 COO)2 + H2O + CO2. Takto napsané to vypadá o hodně působivěji, než prosté „vápenná skořápka se rozpustí v octu“. Že je to tak?

Fajn. Tak mám vajíčko bez skořápky. Měkkou, průsvitnou, houbovitou kouli. Co teď s ní. Zapomněl jsem, že nemám vajíčka moc v oblibě. Když tak na ten oválný tvar koukám, co takhle třeba nakreslit na něj obličej. Ale opatrně. Blána je skutečně velmi křehká a snadno se vám ji může podařit fixem nebo tím, čím na ni budete malovat, propíchnout. To je pak spoustu práce s uklízením navíc. Pokud se vám pokus podaří a povede se vám i nakreslit obličej, vyfoťte ho a pošlete na naši emailovou adresu. Možná že se pro vás najde i nějaký malý dárek.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte! 
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.




Žádné komentáře:

Okomentovat