neděle 19. srpna 2012

Chytit mince je tak snadné

Cinkají vám mince v kapse? A je jich tak málo, že si za ně nic nekoupíte? Co takhle zkusit s kamarády nějakou zajímavou zábavu. Já vám jeden zajímavý trik s mincemi nabídnu. Není k němu potřeba žádných složitých pomůcek. Stačí mít jen pár nejlépe stejných mincí (ale není to podmínkou) a dostatek prostoru kolem sebe, ve kterém byste mohli bez obav experimentovat, aniž byste riskovali, že něco rozbijete nebo někomu ublížíte.

Takže o čem dnešní pokus bude? Zkusíme vybalancovat několik mincí, postavených do sloupečku na vašem lokti (ruka je v lokti ohnutá a dlaň se dotýká ramene). Poté švihneme rukou směrem dolů a pokusíme se padající mince zachytit do dlaně. Možná jste už někdy něco takového viděli. Pokud ne, naučte se tento trik. Pro začátek, než vše dokonale zvládnete, raději používejte místo mince něco měkčího (gumu, plastelínu, …). Trik rozhodně nezkoušejte doma v obýváku, i když sourozenci by byli jistě ohromeni. Stejně tak možná i rodiče v okamžiku, kdy by se vám pokus vymkl kontrole a jako vedlejší produkt byste vyrobili střepy z okna nebo lustru. Pokud jste popis jen četli, zdá se, že realizovat tento trik je skoro nemožné. Ale jak už bylo nabídnuto, vyzkoušejte ho s něčím ne nebezpečným pro okolí a sami zjistíte, že i pokud jste jen průměrně šikovní, je jeho provedení velmi jednoduché.

Pustíme se do tréninku. Nejdříve si najděte nějaké místo, kde nic nerozbijete nejen vy, ale také mince které budete při nácviku posílat všude kolem sebe. Rozevřete vaši pravou ruku a otevřenou dlaní ji položte na své pravé rameno. Loket zvedněte tak, aby loketní kloub byl přibližně v úrovni ramene. Pro začátek si na loket položte jednu minci. Teď přijde ta část experimentu, která bude pro někoho zábavná (asi pro toho, kdo se na vaše snažení bude dívat) a pro někoho možná nepříjemná (možná pro vás, pokud se z vás při pokusu stane vrhač mincí). Švihněte pravou rukou dolů tak rychle, jak jen dokážete a snažte se zachytit padající minci do dlaně. Nic není nemožné. Možná to napoprvé nepůjde, ale při druhém či třetím opakování byste už měli být úspěšní. Stále to nejde? Řekl jsem, že leváci se mají ramene dotknout levou rukou a položit minci na levý loket (a praváci samosebou naopak)?

Pokusme se vysvětlit, proč to takhle vše funguje. Jakmile švihnete rukou dolů, váš loket se pohybuje stejným směrem. Pohybující se loket vezme oporu sloupečku mincí, které začnou také padat směrem k zemi. V prvních pár zlomcích sekundy padají mince velmi pomalu. Pokud je nechytíte v této době, pak už je nechytíte vůbec. Mince totiž každým dalším okamžikem budou rychlost svého pádu zvětšovat, až dopadnou na zem. Vaše dlaň ale bez potíží bude schopna mince dohonit, protože rychlost jejího švihu je k tomu dostatečná.  Mince, loket a dlaň na rameni jsou nastaveny právě v takové vzdálenosti, že se mince dají snadno zachytit. Zjistíte, že největším problémem je ve správný okamžik sevřít dlaň. Ani brzy, ani pozdě, ale právě v ten okamžik, kdy se mince dotknou dlaně.

S jednou mincí to je legrace. Co takhle položit na loket dvě mince. Nebo tři, čtyři. Pěkně postavit komínek s mincí a pokusit se je stejným způsobem zachytit do dlaně. Čím více, tím náročnější. A čím více mincí, tím také větší nebezpečí pro okolí. Vše ale chce jen trochu cviku, pokud se vám trik podaří se dvěma či třemi mincemi, věřte, že ho zvládnete i s deseti mincemi. Jediné omezení spočívá v tom, aby se vámi právě používané mince vešly do dlaně. Hodně štěstí.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte! 
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.



Žádné komentáře:

Okomentovat