neděle 11. listopadu 2012

Papír místo nože

Už jste se někdy pořezali o papír? Možná ano. Dokonce to není až tak vzácný jev. Třídíte kartičky pexesa, vyndáváte papír z tiskárny nebo skládáte dopis do obálky (píše dnes vůbec někdo ještě dopisy na papír?). A v tom šmik! – a už je papír lehce načervenalý. Ale že by papír dokázal odolat ostrému noži? No tomu přece nikdo neuvěří. Ale zkušení experimentátoři v tuhle chvíli určitě varovně vztyčili prst – na každém debrujárském šprochu je vždy pravdy víc než trochu.

Papír a banán
Než se pustíte do pokusu, bude vhodné upozornit, že je třeba mít poblíž někoho dospělého. Možná vůbec nejlepší, když ty nebezpečné části pokusu bude dospělý sám dělat. Samozřejmě ne že bychom mu přáli nějaké neštěstí, ale dospělí jsou přece jen zručnější a o hodně bohatší na zkušenosti. Připravte si velký ostrý nůž (ne ten zoubkovaný), jeden list papíru do tiskárny, kuchyňské prkýnko a nůžky.  Z papíru odstřihněte pruh papíru o rozměrech 15 krát 5 cm (nemusíte úplně přesně dodržet rozměry). Papír přeložte podélně napůl a vložte do něj ostří nože. Co myslíte – dokážete takto zabaleným ostřím přeříznout banán? No vzhledem k tomu, že ostrý nůž nemá žádný problém přeříznout samotný papír, tak snad… Stop! Pozor na nepodložené úsudky. 

Pokud se vám pokus zdařil, přeříznete do papíru zabaleným nožem banán jakoby nic. A co říká zběžná kontrola papíru? Při mém snažení zůstal papír nepoškozený. Jak si celou situaci vysvětlit? Náš pokus je příkladem tzv. rovnováhy sil. Nůž působí silou na papír, ale současně na stejný papír působí opačnou a stejně velkou silou také banán. No a tyto dvě síly se vzájemně vyruší – fyzikové řeknou, že vzniká nulová výslednice – a největší radost z toho má papír, kterému se nic nestane. Samozřejmě, že nemalou roli zde hraje to, že banán je velmi měkký. Pokud byste totéž prováděli se zeleným banánem tak nevím nevím. Ale víte co? Podívejte se kolem sebe po různých druzích ovoce a zeleniny - jablka, rajčata, papriky – a zkoušejte, jak porcování přežije váš papír. Jen ještě taková drobná poznámka. Papír by se měl pohybovat zároveň s nožem. Pokud jej budete přidržovat, aby se nehýbal, tak jej snadno přepůlíte.

Něco o noži a jeho čepeli
Víte, že nože jsou tím ostřejší, čím mají užší čepel? To souvisí s fyzikální veličinou tlak. Tlak vzniká, když působíme nějakou silou kolmo na plochu. A čím je tato plocha menší, tím větší tlak vznikne. Proto třeba polárníci se pohybují na sněhu pomocí sněžnic. Sněžnice připevněné na obuv usnadňují chůzi v hlubokém sněhu tak, že rozkládají tíhu člověka na větší plochu, takže se do sněhu méně boří. Podobně je to s ostřím nože – tupý nůž má širokou řeznou plochu a proto je třeba při krájení vyvinout daleko větší sílu, aby se dalo něco uříznout.

Jak netradičně oloupat banán
Když už máme nakoupené ty banány, přidám na závěr jeden malý trik, kterým určitě dostanete každého kamaráda. Dokážete nakrájet banán na kolečka, aniž byste ho museli napřed oloupat? Prosím opatrně se slovem „nemožné“. Budete potřebovat pouze jehlu, nit a banán. Protáhněte pomocí jehly nit banánem tak, jak je ukázáno na obrázku. Oba konce nitě pak vytáhněte z banánu ven. Stejným způsobem „prošijte“ banán o centimetr dál a pak zase a zase. Co se stane, asi tušíte. Banán bude vevnitř rozkrájený a na jeho slupce nebude nic poznat. No a když z něj pak někdo sloupne slupku, banán se rozpadne na kolečka. To bude překvapení!

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte! 
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.



Žádné komentáře:

Okomentovat