neděle 3. února 2013

Jak dobře znáte pomeranč?

Dnešní pokus bude opět o papáníčku. Žádný nezdravý pokus ale nečekejte a také nečekejte plný podnos cukroví, mísu čerstvých, ještě teplých koblih nebo vrchovatý talíř bramborového salátu.  Sáhneme po něčem výrazně zdravějším – dnes budeme potřebovat citrusové plody. Je celkem jedno, jestli použijete grep, mandarinku nebo tak jako já pomeranč. Přestože pokus vypadá až příliš nepokusně, určitě s ním pobavíte kamarády a na závěr si ještě pochutnáte.

Vyberte si jeden pomeranč. Zaměřte se na tu část, kterou byl zavěšený ke stromu - možná najdete i část větvičky. Překvapení pro ty, kteří nevědí, že pomeranč roste na stromě (dočetl jsem se, že na dospělém vzrostlém pomerančovníku se prý ročně urodí přes 5 tisíc plodů!).  V kůře pomeranče najdete pevně zatlačený jakýsi špuntík, zbytek stopky. Pečlivě a opatrně ho odstraňte. Pod ním se objeví malý důlek. A nejen ten. Podívejte se velmi pozorně. Pokud máte po ruce lupu nebo zvětšovací sklo, tak i tyto pomůcky vám možná přijdou vhod. Po obvodu tohoto důlku uvidíte jednu malinkou tečku vedle druhé. Skoro to vypadá tak, že pomeranč měl v rukou někdo před vámi a jehlou dělal kolem důlku dírky. Vezmete-li si druhý pomeranč, třetí, čtvrtý a další, najdete u každého to samé. Takže žádná jehla a žádné dírkování. Tečky spočítejte. Jsou skutečně hodně malé, takže raději je ještě jednou dvakrát přepočítejte a číslo si dobře zapamatujte.

Teď si vezměte nůž a pomeranč „po rovníku“ rozřízněte na polovinu. Vnitřek pomeranče – žlutá až oranžová dužina – je tvořen klínovitými pouzdry, která jsou vyplněna tenkostěnnými váčky, obsahujícími sladkou šťávu a semínka. Těmto klínovitým pouzdrům se lidově říká měsíčky nebo půlměsíčky podle tvarové podobnosti s dorůstajícím nebo couvajícím Měsícem. Spočítejte tyto měsíčky. Překvapilo vás, že je to stejné číslo, které jste získali, když jste počítali tečky? Že je to náhoda? Tak vezměte druhý pomeranč a proveďte s ním to samé – odloupněte špuntík, spočítejte tečky, rozřízněte a spočítejte měsíčky. Nebo mandarinku, případně další citrusový plod. U některých jsou sice tečky špatně zřetelné, ale vybaveni lupou nebudete mít jinou možnost než potvrdit, že to tak skutečně je! Tohle moc lidí neví, takže si klidně můžete s kamarády zahrát na jasnovidce – „o co, že uhádnu, kolik je uvnitř pomeranče měsíčků, aniž bych ho rozřízl“. Vše si ale musíte nejdříve dobře nacvičit, než se vydáte před skutečné publikum. Zjištění počtu teček chce přece jen určitý cvik. Dobrá finta je tvářit se, že posloucháte, co vám pomeranč říká a přitom nenápadně počítat.

Jak toto kouzlo přírody vysvětlit? Pomeranč je rozdělen do jednotlivých pouzder, která jsou od sebe dokonale oddělena (není přece problém pomeranč oloupat a rozdělit ho na jednotlivé měsíčky). Jenže pomeranč potřebuje během růstu dostávat spoustu živin, minerálů, cukru atd. Spoustou kanálků se tyto živiny dostanou tělem stromu a stopkou pomerančů až k samotnému plodu. Ale každý měsíček, každé pouzdro potřebuje svoji vlastní cestu pro tuto výživu, protože uvnitř pomeranče mezi jednotlivými pouzdry živiny proudit nemohou. Kolik kanálků, tolik teček (dírek, kterými k pouzdrům proudí živiny) a tolik pouzder. Pokud jste kamarády ohromili svými jasnovideckými schopnostmi, tak teď je určitě ještě ohromíte znalostmi o pomerančích. Věřím, že vás dnešní experiment nenechá v klidu a prověříte každý citrus, který máte po ruce. Jenže co s tolika rozkrájenými citrusovými plody? Zkuste poprosit maminku a pomozte jí udělat kompot nebo osvěžující nápoj.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.


Žádné komentáře:

Okomentovat