neděle 19. května 2013

Kolumbovo vejce

Už jste někdy slyšeli slovní spojení „Kolumbovo vejce“? Vztahuje se k osobě mořeplavce Kryštofa Kolumba a k historce o tom, jak dokázal postavit vajíčko na špičku. Po jedné z objevných cest byla uspořádaná slavnostní hostina na Kolumbovu počest.  Jeden z přítomných členů královské rodiny prohlásil, že tato cesta v podstatě nebyla nikterak obtížná. Kolumbus nato vzal vejce a požádal dotyčného „rýpala“, aby se pokusil vajíčko postavit na špičku. Samozřejmě, že se to jemu ani jinému účastníku hostiny nepodařilo. Vajíčko se vždycky vrátilo do ležící polohy. Kryštof Kolumbus lehce naťukl špičku vajíčka a pak ho bez potíží na tuto špičku postavil s poznámkou: „Když vím, jak na to, je to skutečně jednoduché.“ Rčení se používá v situacích, kdy řešíme na první pohled snadný problém, který se v průběhu řešení zdá zapeklitý a má nakonec velmi jednoduché a důvtipné řešení. (Podobný význam má také třeba rčení „po bitvě je každý generál“.) Pokud budete Kolumbův pokus opakovat, použijte k pokusům raději vařené vajíčko. Tak raz – dva – tři a začínáme. Vyžádejte si povolení ke vstupu do kuchyně a hurá na pokusy.

Balancující syrové vajíčko
Postavte své kamarády před problém. Vezměte syrové vajíčko a pokuste se ho postavit na špičku. Pozor – bez naťuknutí! Ha, další Kolumbovo vejce. Zkoušejte, zkoušejte a věřím, že marně. Pokud tedy neznáte tu fintu, která problém elegantně vyřeší. Možná, že na ni přijdete sami. Stačí posypat stůl špetkou soli. Drobná zrníčka soli mají tvar krychliček. Pokud vajíčko položíte do rozsypané soli, krychličky soli vajíčko podepřou a to zůstane pro neinformovaného zázračně stát. Pro větší efekt můžete přebytečnou sůl ze stolu sfouknout. Pak už na špičce stojící vajíčko je opravdu jako z jiné planety…
Vajíčko na špičce – opět a jinak

Možností, jak postavit vajíčko na špičku, je určitě více. Pokud se vám do rukou dostane vajíčko ne s  úplně „vajíčkovým“ tvarem (nesymetrické, nízké a široké), nejdříve ho uvařte. Vařené jej uchopte mezi prsty a na rovném hladkém stole ho rychle roztočte. Pokud se vám podaří ho silně roztočit, po chvíli otáčení se postaví na špici a bude se točit tak dlouho, dokud se jeho rotační energie nespotřebuje na překonávání tření mezi vajíčkem a povrchem stolu. Vysvětlení je poněkud složité, hodně záleží na tom, kolik toho z fyziky už víte. Otáčející se vajíčko představuje rotující tuhé těleso s jedinou volnou osou rotace v podélném směru. Vzhledem k této ose je vajíčko symetrické, a proto při otáčení zaujme polohu na špici.

Rozeznáte vařené vajíčko od syrového? 
Jednoduché přece, že? Jednoduše ho rozbijete a hotovo. Ale jak to rozpoznat bez rozbití? Vnitřek obou vajíček se po roztočení chová různě a toho právě využijeme.  Vařené vajíčko se neotáčí stejně jako syrové. Testované vajíčko položte na talířek a prsty ho roztočte. Vejce uvařené natvrdo se otáčí pravidelně a znatelně rychleji a déle než syrové, které je vůbec obtížné roztočit. Vařené vajíčko se otáčí jako jednolitý celek, kdežto v syrovém vajíčku se jeho tekutý vnitřek začne otáčet se zpožděním a svou setrvačností brzdí pohyb skořápky. A co když se pokusíte otáčivý pohyb vajíčka zastavit? Dotkněte se obou vajíček na chvilinku prstem a hned ho zase dejte z vajíčka pryč. To vařené vajíčko se okamžitě zastaví.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.


Žádné komentáře:

Okomentovat