neděle 2. června 2013

Proč jsi takový nafoukaný?

Znáte cukrovinky marsmallow? Rádi je mlsáte? Nedávno jsem prováděl průzkum a zjistil, že u mého malého vzorku respondentů jejich obliba zase až tak příliš velká není. Já jsem s nimi kdysi experimentoval jako se sladidlem kávy. Nebyly to špatné experimenty. Nakonec jako všechny, co se dělají s něčím, co je k jídlu. Dnes už vlastně ani nevím, proč jsem se opět vrátil k obyčejnému cukru.

Zkoušeli jste třeba marsmallow opečené nad ohněm? Pokud ano, víte, že se při takovémto opékání poněkud zvětší a zhnědnou. K barevné změně dojde kvůli tomu, že hlavní surovinou při výrobě této cukrovinky je cukr. I když tak je to asi v každé cukrovince. Jenže ne každá se dá opékat nad plamenem. Pokud cukr zahříváme tím správným a bezpečným způsobem, můžeme pozorovat, že hnědne až černá. Jenže uvnitř marshmallow je určitě ještě něco jiného, co způsobuje, že na jazyku mají takovou načechranou chuť. Co to asi je? Pokusíme se na ně podívat více zblízka a přijít na to, proč je tak zábavné je jíst.

K našemu pokusu bude zapotřebí dvou větších marsmallow, miska a mikrovlnná trouba. A také asi někdo dospělý, kdo umí s mikrovlnkou zacházet nebo kdo bude nad vámi bdít, aby se vám ani mikrovlnce nic nestalo.

Nejdříve se pokuste marshmallow zmáčknout. Jde to snadno? Nebo je tak tvrdý jako naše běžné bonbóny? A když se vám to podaří, zůstane v pomačkaném tvaru, nebo se vrátí do původního tvaru? Zajímavé, co říkáte? Jak to jen dokáže… Teď dejte ten druhý nepomačkaný kousek na misku a vložte do mikrovlnky. Nechejte jej zahřívat asi po dobu 30 sekund, přes sklo dvířek můžete celý proces sledovat. Co se stane, když ho po těch třiceti sekundách vytáhnete z mikrovlnky ven? Než se pustíte do jeho ochutnávky, dejte napřed vyzkoušet vašemu dozírajícímu dospělákovi, jestli onen ohřátý kousek není příliš horký. Pokud ano, vyzkoušejte další kousek marshmallow tentokrát ohřívaný o něco kratší dobu.

Uvnitř marshmallow je vzduch, který právě vytváří dojem načechranosti. Pokud má marshmallow normální velikost, není problém jej zmáčknout. Zmáčknutím z něj tento vzduch vytlačíte. Když dáte misku s marshmallow do mikrovlnky, tak se nafoukne. Po chvíli přemýšlení byste určitě přišli na to proč. Nakonec na toto téma se tady objevilo už více pokusů. Vzduch uvnitř se zahřeje, při zahřívání zvětšuje svůj objem – rozpíná se – a současně s tím se nafukuje i marshmallow. Jakmile se mikrovlnka vypne a vy z ní vyndáte misku ven, vzduch uvnitř bonbónu se začne ochlazovat a ten se začne zmenšovat až téměř do původní velikosti. Někdy se začne zmenšovat už uvnitř mikrovlnky. To tehdy, pokud jej zahřejete příliš – tak až z něj vzduch unikne a to je ten důvod ke zmenšení.

Pokud se cukr zahřívá, získává nahnědlou barvu. Říkáme, že karamelizuje. Karamelizace je vlastně oxidace cukru. Během tání cukru, při jeho pomalém zahřívání až na 170 stupňů, se molekuly cukru rozkládají na jiné nestálé sloučeniny, které dávají karamelu charakteristickou barvu a chuť. Karamel se používá v potravinářství k dochucování bonbónů nebo nealkoholických nápojů.

Vzduch se dá najít v mnoha potravinách, kde jeho jednou z hlavních úloh je načechrávání. Příkladem kromě marshmallow může být například zmrzlina, nebo chleba. 

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby – i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy.


Žádné komentáře:

Okomentovat