neděle 18. října 2009

Cukr a mýdlo jako pohon

Na konci 19. století jeden ze zaměstnanců známé firmy na výrobu pracích prášků a mýdel spěchal na oběd natolik, že zapomněl vypnout stroj, který měl na starosti. Stroj pracoval mnohem déle, než určovaly předpisy a normy pro výrobu onoho výrobku. Dotyčný dělník se samozřejmě bál svou chybu ohlásit, a proto hotovou várku výrobku předal k expedici a domníval se, že si nikdo ničeho nevšimne. Chyba lávky. Mýdlo, které vyrobil, se chovalo zcela jinak. Poněvadž se tentokrát do mýdlové hmoty dostalo příliš mnoho vzduchu, mýdlo neklesalo jako obvykle ke dnu dřezů, ale volně plavalo na vodní hladině. Zákazníkům se tato neobyčejná vlastnost zalíbila a společnost byla zasypaná objednávkami na nový výrobek. Dostal obchodní název „Sloní mýdlo“ (Ivory Soap) s dovětkem „mýdlo, které se vznáší“.

Jak dopadl onen dělník, nevíme. Byl potrestán za porušení předpisů a nedodržení norem? Nebo byl pochválen za objev nového výrobku? Jak byste postupovali třeba vy? Napište nám.

Věříte, že mýdlo dokáže pohybovat s objekty na vodní hladině? A nejen mýdlo. Totéž (i když trochu jinak) dokáže i cukr. Připravte si misky s vodou, mletý pepř, kostka cukru, mýdlo nebo pár kapek saponátu.

Posypte hladinu vody v miskách rovnoměrně pepřem. Co se stane když položíte doprostřed jedné misky kostku cukru? A teď zkuste doprostřed hladiny ve druhé misce namočit roh mýdla nebo kápnout kapku saponátu. Bude pokus probíhat stejně? Napište nám, co jste pozorovali. Připojte náčrty.

Patří k vašim domácím povinnostem i umývání nádobí? A baví vás to? Zkuste si práci zpestřit a vyrobit si lodičku na mýdlový pohon! Nakreslete na výkres rovnoramenný trojúhelník (rozměry cca 4 cm, 8 cm, 8 cm) Trojúhelník vystřihněte a položte například do čisté pánve naplněné vodou. Teď naberte na konec prstu trochu tekutého mýdla nebo saponátu na umývání nádobí a ponořte prst s mýdlem za kratší stranu trojúhelníku. Vaše lodička se rozjede po hladině!

Jak je to možné? Přitažlivé síly mezi molekulami vody na hladině jsou větší než stejné síly, které je přitahují pod hladinou. Vzniká tak povrchové napětí, které se chová jako tenká blána. A mýdlo při rozpouštění uvolňuje olejové částice, které povrchové napětí zeslabují a tlačí lodičku vpřed.


Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 



Žádné komentáře:

Okomentovat