neděle 4. října 2009

Může vzduch nebýt?

V roce 1654 v malém německém městečku Magdeburg byl k vidění naprosto mimořádný pokus. Otto von Guericke právě vymyslel důmyslnou pumpičku. Pro vlastní potěšení přemýšlel, co by s ní provedl. Napadlo ho vypumpovat z plechovky vzduch, a tak získat plechovku, ve které nebude vůbec nic (dnes tomu „nic“ říkáme vakuum). Moc se mu nedařilo. Vždy, když měl vzduch napůl vypumpovaný, plechovka se zbortila. V tu chvíli si uvědomil, jakou ohromnou sílu má vzduch kolem nás. Ale pan Guericke se jen tak snadno nevzdal. Co by se stalo, kdyby se plechovky nezbortily? Měl doma dvě půlmetrové bronzové polokoule. Přiložil je k sobě, vzal pumpičku a pumpoval a pumpoval… Pak se je pokusil odtrhnout, ale marně. Nakonec prý musel zapřáhnout 16 koní, aby od sebe obě polokoule oddělil.

Všimli jste si, že některé porcelánové konvice na čaj mají ve víčku malou dírku? Přemýšlejte: horký vzduch nad hladinou čaje v konvici chladne a přitom zmenšuje svůj objem. Kdyby do konvice nevnikal vzduch, vytvořil by se v ní tzv. podtlak a víčko byste těžko odtrhávali. V podstatě stejný jev se využívá při zavařování potravin.

Dnešní pokus bude tak trochu guerickovský. Co budete potřebovat? Dvě stejné skleničky, savý papír (můžete použít i noviny), čajovou svíčku, zápalky. Pozor! Při práci s ohněm je naprosto nezbytná přítomnost dospělé osoby! Z papíru vystřihněte mezikruží (kruh s otvorem). Bude sloužit jako těsnění mezi oběma sklenicemi. Do jedné ze sklenic dejte svíčku a zapalte ji. Papírové těsnění přiložte na hrdlo skleničky a na ni dnem vzhůru postavte druhou sklenici. Co se stane, až svíčka zhasne?

Bylo by škoda nepoužít připravené pomůcky na další pokus. Na talířek nalijte vodu, položte na něj čajovou svíčku a zapalte ji. Hořící svíčku přikryjte zavařovací sklenicí (nejlépe o objemu 0,7 l). Co se stane?

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!

Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat