neděle 27. září 2009

Kohoutek, slepička a kindervajíčko

Kohoutek a slepička šli spolu do obory na jahody. Nejdříve našla jahodu slepička a dala půlku kohoutkovi. Pak našel jahodu i kohoutek, ale protože byl lakomý, sezobl ji celou sám. Jahoda to byla veliká, a tak se kohoutek začal dusit: „Slepičko, slepičko, dej mi vodu!" Slepička honem utíkala ke studánce. Jen se jí peříčka čepýřila. No určitě tuhle pohádku všichni znáte. A také víte, že všechno dopadlo dobře. Slepička vodu přinesla, dala kohoutkovi napít, a tak ho zachránila a vyléčila ho z lakotnosti.

Ale já mám pro vás jiný „slepičí“ problém? Víte, jak se pozná staré vajíčko od čerstvého? Ono totiž není nic příjemného rozklepnout do připravovaného jídla zkažené vejce – tzv. pukavec. Komu se to už stalo, ví, o čem je řeč. Abyste předešli podobným těžkostem, postačí jen sklenice s vodu a to vajíčko. Pokud ponoříte do sklenice čerstvé vajíčko, klesne ke dnu, 2 – 3 týdny staré vajíčko bude stát kolmo. (Vyzkoušejte si). A proč? Vajíčko při stárnutí totiž vysychá a zvětšuje se v něm vzduchová bublina.

Když už jsme si nachystali sklenici s vodou, využijme ji ještě jednou. Určitě víte, že uvnitř kindervajíčka je malá plastová schránka. Vhoďte ji do sklenice s vodou. Co udělá? Potopí se? Plave na hladině? Nebo se vznáší? Teď ji vytáhněte, otevřete, vhoďte do ní pár zrníček rýže, znovu zavřete a položte na hladinu vody ve sklenici. Postup stále opakujte a pozorujte, co se děje, když postupně přidáváte rýži.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!



Žádné komentáře:

Okomentovat