neděle 6. září 2009

Nepoctivý hospodský

Do hospody Na Růžku obvykle nechodíme. S místním hospodským máme totiž špatné zkušenosti. Jenže po cestě z tréninku jiná možnost občerstvení není. Tuhle jsme se tam po dlouhé době stavili na minerálku. Hospodský ji přinesl, ale už po prvních doušcích se nám něco nezdálo: „Kluci, to není perlivá minerálka, to je obyčejná voda!“ Ale dokažte to hospodskému! Od vedlejšího stolu se ozval nenápadný člověk: „Kdybyste byli debrujáři, věděli byste, jak na to! Vzal ze stolu solničku a nasypal pár zrnek do jedné sklenice. A nic. „Pane hostinský, přineste mi taky jednu minerálku, ale v originální lahvi!“ Tentokrát minerálka opravdu zašuměla. A co vy? Dokázali byste si poradit? Našli byste i jiná řešení?

Experimentujte sami! Připravte si jedno syrové vajíčko, sklenici, vodu a sůl. Ponořte vajíčko do vody ve sklenici. Zůstane na dně (pokud je tedy čerstvé). Co se stane, když do vody budete přidávat sůl? Zkuste vysvětlit, proč se vajíčko tak chová. Kdybyste byli kapitánem lodě, znali byste tento jev, protože vaše loď by se v mořské vodě ponořovala jinak než ve sladké vodě. Znáte nějaký podobný pokus?

V hodinách zeměpisu jste možná slyšeli o Mrtvém moři. Divný název, že? Napadlo vás proč se moře právě tak jmenuje? Zvlášť když se prý v něm nedá vůbec utopit! Jak je to možné? Je to záhada, nějaký trik, či hříčka přírody? Vysvětlení je velmi prosté a k jeho pochopení stačí pročíst si jen pár kapitol z učebnice fyziky pro sedmý ročník.
Nejdřív ale troška zeměpisu. Mrtvé moře leží v Jordánsku a víc než moře je to jezero, protože není spojeno s žádným oceánem. Voda do něj pouze přitéká. Je 75 km dlouhé a široké 6 až 16 km. Pozoruhodné je mj. i tím, že je to nejníže položené místo na světě - leží 400 metrů pod hladinou světového oceánu.
Voda v Mrtvém moři má velkou hustotu, obsahuje více než 27 % solí. Ve srovnání se slaností moří a oceánů ( 2 – 3 %) je to opravdu dost značný rozdíl!
V tak husté kapalině není možné klesnout ke dnu. Hustota našeho těla je totiž výrazně menší než hustota vody v Mrtvém moři, a proto se podle Archimédova zákona, který si jistě teď všichni zopakujete, nemůže člověk v Mrtvém moři potopit. Je logické, že v takových podmínkách nemá šanci na přežití žádný živý organismus. Proto se tomuto moři říká Mrtvé. Díky vysokému obsahu solí má jeho voda léčebné účinky.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!



Žádné komentáře:

Okomentovat