neděle 20. prosince 2009

Krušné chvíle na poušti a v kuchyni

Cestovatel v poušti. Obrovské vedro a strašná žízeň. Zničehonic v dálce vidí jezero plné vody. Z posledních sil se k němu doplazí a jediné jezero, které uvidí, je to pískové… Kam se voda ztratila? Že by se tak rychle vypařila? Ale kdepak! Náš cestovatel se právě stal obětí zajímavého fyzikálního jevu, který se nazývá fata morgana.

Abychom viděli tento pozoruhodný jev, není třeba jezdit na poušť a ani nikam do zahraničí. Fata morgana je například popsána v úvodním čísle prvního vědeckého ``Časopisu Společnosti wlastenského Muzeum w Čechách'' z roku 1827. V článku "Podiwné widěnj" je popisován úžas vesničanů kdesi u Mirošovic v Čechách, kteří viděli vojenské odddíly v plné zbroji, blížící se k vesnici. Po chvíli vojsko náhle zmizelo, čímž se ulevilo nejenom vystrašeným vesničanům, ale i rychtářovi obce, jehož povinností by jinak bylo vojsko ubytovat a nakrmit jeho koně.

Fata morgana je druh zrcadlení v atmosféře, při němž se objevují vícečetné obrazy vzdálené krajiny. Vzniká odrážením a lomením paprsků v nestejně teplých a hustých vrstvách atmosféry, které tak fungují jako obrovské přírodní zrcadlo. Nastat může buď spodní zrcadlení, při kterém se vzdálené předměty zobrazují jako převrácené nízko nad zemí a část oblohy se může zobrazit jako vodní plocha - to je ten příklad z úvodu povídání - nebo zrcadlení svrchní. Podmínkou jeho vzniku je, aby byly spodní vrstvy vzduchu chladnější. Jev je proto častější v polárních krajinách.  A protože se v atmosféře vzduch může vyskytovat střídavě v teplejších či chladnějších vrstvách, mohou vznikat přeludové obrazy dvojité i trojité.

Fata morgána není jediným zajímavým optickým  jevem v atmosféře. Možná jste už slyšeli o  horských přeludech, polární záři, halo efektu, světelných sloupcích . Můžeme sem zařadit také duhu, kterou jsme spolu vyráběli nedávno.  Přestože  jsou to někdy jevy velmi neobvyklé, vědci je už umí poměrně dobře vysvětlit. Například fatu morganu si můžete vyrobit třeba doma v kuchyni.

Připravte si zavařovací sklenici (větší je lepší), svíčku, zápalky a zkumavku. A také mějte po ruce rodiče – přece jen budete pracovat se zápalkami. A to nebývá k neštěstí daleko. Nalijte do sklenice vodu a podívejte se zdola na vodní hladinu. Hladina se leskne jako zrcadlo. Ponořte do sklenice prst a určitě vás překvapí, že uvidíte jen tu část prstu, která je pod hladinou. Část prstu nad hladinou nevidíte a to je voda stále průhledná! Co se stane, když postavíte vedle sklenice hořící svíčku a opět se podíváte zezdola na hladinu vody? Co pozorujete?

Fatu morganu, která se vyskytuje v poušti, v kuchyni nevytvoříme. To nám ale nemůže zabránit v dalším veselém pokusničení.  Do zkumavky zasuňte tužku špičkou dolů a postavte ji do sklenice. Při pohledu shora tužku uvidíte velice dobře. Při nalévání vody do sklenice tužka pod zrcadlově se lesknoucí vodní hladinou zmizí, i když sklo a voda jsou průhledné.

Máte nějaký nápad na obměnu dnešních pokusů? Podařilo se vám objevit něco zajímavého? Našli jste někde podobný zajímavý pokus? Napište – zveřejníme.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat