neděle 27. prosince 2009

Opravdu kouzelná zrcadla


Jedna královna měla kouzelné zrcadlo, kterého se ptávala: „Řekni mi zrcadlo, kdo je na světě i v zemi zdejší, kdo je nejkrásnější?“ A zrcadlo nemohlo jinak, než jí dát ujištění, že nad ní krásnější v této zemi není. A královna byla spokojená, protože věděla, že její zrcadlo nemůže lhát. Čas však běžel, jak bývá jeho zvykem, neúprosně a bez ustání. Malá princezna rostla do krásy; bylo jí právě sedm let, když kouzelné zrcadlo na královninu otázku odpovědělo: „Jsi krásná má paní, však na světě i v zemi zdejší Sněhurka je nejkrásnější!“
Pohádku jistě znáte. Víte, jak se princezna jmenovala?

Určitě jste poznali, že dnes bude řeč o zrcadlech. Prvním zrcadlem zřejmě byla vodní hladina, kde lidé mohli pozorovat obraz svého okolí nebo také svůj “obrázek”. Někdy v 6. tisíciletí př. n. l. se objevují vyleštěné obsidiánové desky, sloužící jako zrcadla. (obsidián je lidstvu znám odedávna, používal se zejména v paleolitu a neolitu jako pracovní nástroj, ale byl také oblíbeným materiálem např. Inků a Aztéků). Od 2. století př. n. l. se začínají vyrábět kovová zrcadla z leštěného bronzu. Tato zrcadla všeobecně používali staří Egypťané, Řekové i Římané. Řekové a Římané někdy za podobným účelem používali také leštěné stříbro.

První druhy skleněných zrcadel se objevují v italských Benátkách kolem roku 1300, od 16. století se zde už vyrábějí ve velkém množství. Původní způsob výroby spočíval v pokrytí zadní strany skla sloučeninou rtuti a cínu. Dnes se používá roztoku dusičnanu stříbrného, který se vylije na povrch skla. Během asi jedné hodiny postupně dochází k jeho přeměně  na kovové stříbro. V poslední době se k výrobě zrcadel používá také hliníku, který má mj. tu výhodu, že lépe odolává korozi (oxidaci).

Zrcadlové písmo
K prvnímu pokusu budete potřebovat zrcátko, list papíru, baterku, tužku, nůžky a lepící pásku. Tužkou napište na papír libovolné slovo. Písmena vystřihněte - v papíru by mělo zůstalo čitelné vaše slovo. Pokud ne, hledejte jiné slovo. Nalepte papír obráceně lepicí páskou na zrcadlo (písmo bude zrcadlově otočené). Zhasněte světlo v místnosti a posviť te baterkou na zrcadlové písmo tak, že světlo odražené od zrcadla dopadne na stěnu. Co vidíte?
Určitě jste si již někdy všimli, že na některých autech (např. záchrankách) je nápis umístěn obráceně. Je to proto, aby automobily jedoucí před ním mohly ve zpětném zrcátku správně přečíst nápis a aby rychle uvolnily cestu.

Nekonečný obraz
K následujícímu „kouzlu“ budete potřebovat dvě knihy, dvě rovinná zrcadla (větší než kapesní zrcátka), dvě gumičky a tužku. Gumičkou připevněte zrcadla ke knihám a knihy postavte tak, aby zrcadla byla proti sobě. Mezi knihy položte tužku. Pokud se do jednoho zrcadla podíváte pod správným úhlem, uvidíte ne jednu, ale hned několik tužek!

Zrcadlový obraz zrcadlového obrazu
A to nejúžasnější nakonec. Slepte dvě zrcátka k sobě lepicí páskou aby šly otvírat a zavírat jako kniha. Slepená zrcadla postavte a mezi ně položte hrací kostku. Zrcadla přibližujte k sobě a pozorujte zrcadlový obraz kostek. Pokuste se nastavit zrcadla tak, abyste viděli 2, 3, 4, 6 a 8 kostek. Zakreslete postavení zrcadel pro každý z případů.
Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!



Žádné komentáře:

Okomentovat