neděle 3. ledna 2010

Lada, balónky a brčka


„Kuchaři, máš hned přijít k princi! Náš princ velí, abys k němu přišel ty a všichni, kteří polévku připravovali.
„Ach běda. Tys polévku přesolila. Nebo chlup z tvého kožíšku spadl princi do polévky. Ano ano, polévka to byla. Tys to vlastně všechno zavinila! Tím svým myším pláštěm škaredým.
Jasný princi, před vámi Váš kuchař se uklání. A tady vrchní kuchtík Janek. A pak kuchtička tu je.“
„Dobrá, jakpak ta se jmenuje? Nijak? Neznáš její jméno?“
„Ona jméno nemá, tak jsme pro ni vymysleli jméno Myší kožíšek...“

Znáte tuhle pohádku? S překrásnou princeznou Ladou, která utekla před svým nápadníkem králem Kazisvětem na zámek prince Radovana a tam pracuje v kuchyni maskovaná myším kožíškem. Pohádka se jmenuje Princezna se zlatou hvězdou na čele.

Co má princezna Lada společného s debrujáry? Možná byste se divili jak moc. Část tajemství vám osvětlíme. Myší kožíšek se totiž dá velmi dobře použít k pokusům. My tedy nebudeme používat kožíšek originální, ale pomůžeme si nějakou jeho imitací.

K prvnímu pokusu budete potřebovat nafukovací balónek, pár kousků jemného papíru, zeď, vodovodní kohoutek a vlněnou látku. Balónek nafoukněte a třete ho vlněnou látkou. Pak ho přibližte ke kouskům papírů (nedotkněte se jich!). A co se stane? Kousky papíru se přichytí na balonek! Zkuste znovu několikrát energicky přetřít balónek a přiložit ho ke zdi. Co se stalo? Nemáte pocit, že dokážete zázraky? Bez lepidla přilepit balónek na zeď! A ještě jednou. Přetřete několikrát balónek a přibližte ho k vodě vytékající z kohoutku. Tentokrát bez nápovědy. Co se stane, jak bude pokus probíhat? To je otázka pro vás. A balónek naposled. Co se stane, když balonek přetřete a  přiblížíte ho k vlasům?

Třením vlněnou látkou se balonek zelektrizuje a  tím získá schopnost přitahovat tělesa téměř stejně jako magnet.Tělesa se zelektrizují tím, že se v jejich atomech zmenší nebo zvětší počet elektronů. Na to ale vědci přišli až v 19. století.  Slovo elektřina je odvozeno od slova elektron, které v řečtině znamená jantar. Kdysi se totiž ukázalo, že když se jantar tře o kožešinu, je pak schopen přitahovat lehké předměty.

K dalšímu pokusu si připravte dva balónky, provázek, vlněnou látku a list papíru. Balónky nafoukněte a každý přivažte na jeden konec provázku. Když oba balónky budete třít vlněnou látkou a necháte je vedle sebe volně viset, tak se od sebe oddálí, protože tělesa ze stejného materiálu získají třením stejný elektrický náboj. Co se stane, když mezi balónky vložíte list papíru? Zkuste a budete překvapeni!

Na závěr ještě jeden pokus. Velmi jednoduchý, vhodný i pro vašeho mladšího sourozence. Dvě brčka položte rovnoběžně na stůl asi 5 cm od sebe. Vlněnou látkou několikrát přetři další dvě brčka. Jedno z nich polož kolmo na brčka, leží na stole a druhé k němu střídavě přibližuj střídavě z jedné a druhé strany.  


Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!



Žádné komentáře:

Okomentovat