neděle 17. ledna 2010

Stalagtit a stalagmit

Voda je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život, ve vodě probíhají veškeré chemické přeměny v lidském těle. Lidské tělo obsahuje asi 70% vody (pro zajímavost - rostliny obsahují až 90% vody). Pokud by člověk ztratil jednu pětinu vody v těle, byla by to pro něho ztráta smrtelná. Bez přísunu vody člověk umírá po sedmi dnech. Větší část vody na naší planetě tvoří roztok vody a soli. Teké jezera a řeky, jejichž voda je označovaná jako sladká, obsahuje velké množství rozpuštěných solí. Dokazují to mj. bohaté krápníkové výzdoby našich jeskyní.

Voda je velmi důležitá. je nejdůležitější surovinou všech odvětví průmyslové výroby, základní podmínkou rostlinné a živočišné výroby. Hraje významnou roli v dopravě, má příznivý vliv na klima krajiny, využívá se při sportování. Má dokonce i léčebné účinky. Na léčbě vodou je založena sláva našich lázní. Víte, kde se tyto lázně nacházejí?

Výroba a prodej balených vod má u nás dlouhou tradici, která sahá až do 16. století. Původně šlo o vody - většinou pouze domněle - léčivé, stáčené do kameninových džbánů. V 18. století se začalo obchodovat s vodami, které byly pro svou zvláštní chuť považovány za osvěžující. Revoluční změny v prodeji balené vody přišly s používáním PET lahví.

Nasycená voda
Připravte si dvě sklenice, lžičku, cukr, studenou a teplou vodu. jednu sklenici naplňte do poloviny studenou vodou. Kávovou lžičkou přidávejte cukr a postupně ho rozpouštějte. Přestaňte ve chvíli, kdy se cukr začne usazovat na dně sklenice, tj. v okamžiku, kdy se přestane rozpouštět. Druhou sklenici naplňte stejným množstvím teplé vody a postupujte úplně stejně. Rozpustí se stejné množství cukru? Méně? Nebo že by snad více?
Když už se cukr ve vodě nerozpouští, znamenaá to, že je roztok nasycený. Molekuly teplé vody dokážou přijmout více cukru. Taakto získaný roztok se nazývá přesycený. Vyzkoušejte si, co se stane, když se teplá voda přesycená cukrem nechá zchladit...

Krystalky soli.
Co myslíte, vypařují se látky rozpuštěné ve vodě současně s vodou?
Nachystejte si jemnou sůl, dvě sklenice, bavlněnou nitku, talířek, lžičku a vodu. Do obou sklenic nalijte teplou vodu a rozmíchejte v ní sůl až vznikne nasycený roztok. Sklenice spojte bavlněnou nití a oba konce nitě nechejte dostatečně ponořené ve vodě. Talířek položte mezi obě sklenice pod visící nit.
Co se bude dít? Solný roztok bude šplhat po niti a přitom se z něj bude odpařovat voda. Uprostřed nitě se vytvoří zajímavý "roj" krystalků soli. Molekuly slané vody, skápnuté na talířek, se odpaří a a na talířku začne vyrůstat druhý krápník.
Stalagtit a stalagmit.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 



Žádné komentáře:

Okomentovat