neděle 31. ledna 2010

A létající veverku bys nechtěl?

Určitě máte kolem sebe spoustu předmětů, které považujete za nepotřebné a vyhazujete do kontejnerů – samozřejmě, že nezapomínáte odpad třídit. Ale zbavovat se jich je škoda, protože pobavit se můžete prakticky s čímkoliv. Nevěříte? Tak schválně: napadlo by vás, že by k něčemu mohla být potřebná rolička od toaletního papíru?  Důležité upozornění: požádejte o pomoc dospělou osobu – při stříhání a řezání kartónů může snadno dojít k úrazu! Nikdy nepodceňujte možné  nebezpečí.

Dnes bude v jedné z hlavních rolí těžiště. To je bod, který má velký význam pro stabilitu tělesa. Jestliže je těleso umístěno nad základnou, na níž stojí, pak nemůže spadnout. Pokud se ale těžiště nachází mimo tuto základnu, těleso se převrhne. Člověk má těžiště přibližně v dolní části břicha. Stojíte-li vzpřímeně, je toto těžiště nad základnou (plochou vymezenou chodidly) a vy nespadnete. Ale zkuste se postavit zády těsně ke zdi (přitlačte ke stěně i paty) a opatrně se naklánějte dopředu. Určitě se vám nepodaří docílit předklonu. Víte proč?

Veverka
K sestrojení veverky potřebujete jednu roličku od toaletního papíru, dvě tužky, plastelínu, výkres, nůžky a izolepu. Na obou koncích roličky prostrčte napříč dvě tupé tužky – to budou nožky veverky. Dopředu přilepte vhodně velký kus plastelíny jako zátěž. Určitě neodoláte  a vyzkoušíte, jestli létá – žádná sláva, viďte.  Proto z výkresu odstřihněte dva obdélníky a přilepte  je na boky veverky mezi konce tužek a z jednoho obdélníku vymodelujte široký ocas – kormidlo, kterým bude vaše veverka řídit směr.  Veverka asi pěkně nevypadá. Takže najděte školní pouzdro (kde je mu asi konec, že), v něm jsou určitě stále ještě pastelky a veverku si pěkně vybarvěte. No a pokud zkusíte veverku vypustit do vzduchu teď, bude padat k zemi pěkným klouzavým pohybem.
Proč  to tak je? Na každé padající těleso působí na  Zemi gravitační síla (směrem dolů) a odpor vzduchu (proti pohybu tělesa). Pokud veverce připevníte boční plochy, ocas a třeba i hlavičku z krabičky od zápalek, zvětšíte plochu veverky. Tím se zvětší odporová síla vzduchu a tato síla vlastně brzdí její pád. A vaše veverka doletí dále. Zkuste experimentovat s velikostí bočních ploch, hmotností zátěže, tvarem hlavičky a sledujte rozdílný let veverky.

Houkačka
V roličce vyřízněte podélný úzký otvor (jeho délku můžete později regulovat izolepou). Z  pevného kartónu vyřízněte dva kruhové otvory o stejném průměru, jaký má rolička. Středem jednoho kruhu protáhněte provázek, dobře jej zajistěte proti vyvléknutí (třeba knoflíkem). Oba kruhy přilepte ke koncům roliček. Až lepidlo pořádně zaschne, vezměte do ruky provázek a roztočte roličku nad hlavou – uslyšíte houkání.
Všude okolo nás je vzduch a uvnitř roličky vytváří vzduchový sloupec. Když se rolička roztočí, vzduch naráží na okraje otvoru a vzduchový sloupec se rozkmitá. Tak vznikne houkavý zvuk. Má na zvuk houkačky vliv velikost otvoru nebo rychlost otáčení?
Dávejte pozor, ať  ve své blízkosti při roztočení roličky nikoho nemáte. Pokud jste špatně lepili, může se rolička utrhnout a způsobit nepříjemné poranění!

Spadne? Nespadne?
Z kartonu vystřihněte čtyři kruhy o stejném průměru, jako má rolička od toaletního papíru. Dva kruhy přilepte pečlivě na konce jedné roličky. Ke druhé roličce také přilepte kruhové podstavy, ale k jedné z podstav  nejdříve připevněte kámen (lepidlem, izolepou, …). Tento kruh přilepte kamenem dovnitř tak, aby nikdo na pohled nepoznal, že uvnitř roličky něco je. Položte prázdný válec kolmo k okraji stolu a pomalu jej posouvejte. Válec spadne, když bude svojí polovinou nad hranou stolu. Totéž proveďte  s druhým válce. Ten se bude chovat ale úplně jinak!
Prázdný válec spadne ze stolu, když se jeho těžiště dostane mimo hranu stolu. Přitom poloha těžiště závisí na rozložení látky v tělese. Prázdný válec je souměrný, a proto má těžiště přesně uprostřed. Kdežto válec s kamenem má jednu část výrazně těžší a těžiště se nachází právě v této části.

Napadla vás v souvislosti s dnešními pokusy nějaká zajímavá příhoda. Chcete nám poslat fotografii vaší veverky? Neváhejte a mailujte.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat