neděle 7. února 2010

Energie na každém kroku

Hráli jste si někdy s autíčkem na setrvačník? Kluci určitě ano. Věřím, že i některá děvčata neodolala kouzlu autíčka, které se pohybuje, aniž jsme tušili proč. A jak je možné, že velká auta jezdí zdánlivě tak lehce? Co to je za zázračnou sílu, kterou do nich lijeme na čerpacích stanicích?
Slovo energie jste určitě už slyšeli. Člověk, který se právě najedl (a klidně mohl jíst i to, co mu vůbec nechutná), získal energii z jídla. Může pak třeba natáhnout péro v autíčku nebo tlačit auto. Dokážete odhadnout a hlavně zdůvodnit, jestli má více energie člověk nebo litr benzínu? Energií jsou různé druhy. Určitě je všem jasné, že auto nepojede, když mu dáte chleba namazaný marmeládou a například kůň by se na džber benzínu také díval podivně.
Energie se přitom získává různými způsoby a velmi často se mění jeden druh energie v druhý. Dnes prozkoumáme energii, kterou v sobě skrývá gumička. Když natahujete gumičku, využíváte energii, která je v gumičce uložená. Jakmile ji pustíte, energie v gumičce se uvolní a ta se vymrští opačným směrem. Pokusíme se tuto energii využít.

Vyrobte si lodičku s pohonem
Vezměte hranatou krabičku od másla, pečlivě ji vymyjte a odmastěte. K delším bočním stěnám krabičky přilepte dvě špejle tak, aby dostatečně vyčnívaly na stejnou stranu. Z jiné krabičky vystřihněte obdélníkový štítek (motor) asi o jeden centimetr kratší, než je menší boční stěna krabičky. Tento obdélník prostřihněte tak jak je vidět na obrázku. Dostatečně velkou gumičku (ani krátkou ani dlouhou) protáhněte prostřihnutým obdélníkem a oba konce gumiček přetáhněte přes vyčnívající špejle. Napusťte přiměřené množství vody (neplýtvejte!) do umyvadla nebo vany. Obdélníkovým motorem pak otáčejte tak dlouho, pokud to gumička dovolí, lodičku položte na hladinu a motor uvolněte. Pokud je vše OK, lodička by se měla rozjet.
Při otáčení štítku se otáčí zároveň i gumička a napíná se. Pokud štítek pustíte, gumička se začne rozmotávat a vracet do svého původního tvaru. Přitom uvolňuje energii, která se spotřebuje na pohon lodi. Této energii říkáme energie pružnosti.

Gumičkový hopík
V papírnictví se prodávají gumičky různých velikostí. Několik takových gumiček stlačte do tvaru míčku. Dalšími gumičkami tento míček omotávejte v různých směrech a úhlech tak, aby držel pohromadě. Možná se vám podaří vyrobit kouli velikosti pingpongového míčku. Pokud budete mít dostatečné množství gumiček, zvládnete i gumičkou tenisák. Když jej pak pustíte na zem, do jaké výšky vyskočí? A když s ním o zem silně praštíte, vyskočí výš nebo stejně? Při dopadu míčku na zem dojde k jeho mírné deformaci – míček zapruží. Energie padajícího míčku se přemění na energii, způsobující změnu tvaru míčku. Díky pružnosti ale míček za krátký okamžik získá původní tvar. Energie, kterou přijal při svém dopadu na zem mu umožní opět vyskočit do vzduchu.
 
Na internetu jsem se dočetl, že největší takto vytvořený gumičkou míček byl pořádný balon o průměru 4,5 m a bylo na něj potřeba asi šest milionů gumiček. Pěkně drahý rekord, co říkáte.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 


Žádné komentáře:

Okomentovat