neděle 28. února 2010

Umíte vyrobit krystal?

Krystal je krásný, tvrdý předmět s charakteristickým tvarem. Krystaly stejné látky mají vždy stejný tvar. Různé tvary krystalů jsou způsobené různými přírodními a fyzikálními vlivy. Krystaly mohou být snadno dostupné jako například sůl nebo cukr nebo obtížné k nalezení jako například krystaly diamantu. V krystalech soli jsou malinké molekuly soli pravidelně uspořádány, rovnají se do řad a vytváří krásně hladké plochy.  Když vložíte malý kousek soli do vody, krystalky soli se rozpadnou na menší kousky, které se dále rozpadají na molekuly. Ty se ve vodě rozloží na ionty sodíku a chlóru a rozptýlí se po celém jejím objemu. A když vodu, ve které jste sůl rozpouštěli, znovu odpaříte, krystalky  se opět vytvoří!

Cukr se chová úplně stejně, jen tvar jeho krystalů je odlišný. Jestliže nasypete dostatečné množství cukru do horké vody a necháte ji chladnout, možná uvidíte, jak se molekuly cukru shlukují. Může to trvat i pár dnů, než se cukr opět zformuje do krystalů. Jestliže budete postupovat správně, můžete vyrobit mnohem větší krystal látky, než jste měli na začátku.

Co budete potřebovat k dnešnímu pokusu? Několik zrníček soli, malou sklenice (která nepraskne po nalití horké vody!), obyčejnou tužku, kousek provázku, varnou konvici, vodu, lupu, cukr (krystal nebo krupici). Pokus je vhodné provádět přes víkend. Dnešní pokus může být nebezpečný, proto ho provádějte jen v přítomnosti dospělé osoby. Některé části postupu musí provádět za vás!

Nejdříve se podívejte na krystaly soli zblízka. Jestli máte lupu, uvidíte je mnohem lépe. Dokážete nakreslit, jak vypadají? Pak se prozkoumejte, jak vypadají krystaly cukru. Mají stejný tvar? Jsou podobné krystalkům soli?

Dokážete se vyrobit krystal cukru? Jak na to?  Uvažte kolem tužky provázek tak, aby dosáhnul téměř na dno sklenice. Do sklenice si nechejte od někoho dospělého nalít jeden hrníček horké vody. PRACUJTE VELMI OPATRNĚ!!! Do vody přidávejte postupně cukr a mícháním ho rozpouštějte. Voda pohltí překvapivě dost cukru. Po nasypání asi dvou hrníčků se cukr přestane rozpouštět. Položte přes hrdlo sklenice tužku, provázek ponořte do sklenice a sklenici postavte na bezpečné místo. Nedotýkejte se jí aspoň jeden celý den.

Krystaly jsou velmi zajímavé, zvlášť pokud si je vyrobíte sami. Proč k rozpouštění cukru používat horkou vodu? Vyzkoušejte studenou a hned uvidíte. Část rozpuštěného cukru bude na provázku vytvářet krystaly (mnohem větší než předtím). Občas se podaří vytvořit kolosální krystal – to když ve vodě rozpustíte větší množství cukru.

Víte že:
- nejtvrdším nerostem na světě je diamant – používá se dokonce k řezání velmi tvrdých materiálů
- ať je krystal malý nebo velký – krystaly stejné látky vypadají stejně 
- některé krystaly se rozpouští ve vodě, jiné ne – vyzkoušejte si

Zeptejte se rodičů, jestli nemají  náhrdelník, náramek nebo prsten s drahokamy. Poproste, ať vám ho ukáží a prohlédněte si, jak takový krystal drahokamu vypadá. Tyto krystaly ale nemají přírodní tvar, svoji podobu získaly broušením.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat