sobota 20. února 2010

Tření náš nepřítel i kamarád

Pojďme si dnes bez dlouhého povídání hned hrát. Vezměte si třeba prázdnou krabici od bot a položte ji na podlahu. Strčte do ní. Co se bude dít není třeba komentovat. Krabice se začne pohybovat, ale po chvíli se zastaví. Sama od sebe. Opravdu sama od sebe? Krabici roztlačila naše ruka, ale proč zastavila? Zkuste tentýž pokus, strčte do krabice stejnou silou, ale tentokrát na kuchyňské lince. A ještě jednou stejné provedení, ale tentokrát za podložku zvolte skleněnou desku na stole v obýváku.  Proběhne pokus pokaždé stejně? Kontrolní otázka: jak se bude krabice za stejných podmínek chovat na klouzačce?

Stejně jako při rozpohybování musíme prostřednictvím našich rukou na krabici působit silou, tak i při brzdění musí krabici nějaká síla v pohybu bránit. Drobné hrbolky na podložce, prostým okem většinou neviditelné, jsou těmi ručičkami, které zachycují rozeběhnutou krabici. Síle, kterou podložka krabici brzí, říkáme tření.

Minipokusy
Zamyslete se nad tím, jak se nám chodí v létě po chodníku a v zimě na náledí. Proč je důležité mít na autě pneumatiky s pořádným vzorkem?  Jakto, že svetr nebo tričko drží pohromadě a nerozpadnou se? Proč ze zdi nevypadne skobička? Jak je možné, že na tabuli křídou psát jde a stejnou křídou na okno nenapíšete ani čárku? Jistě, za všechno může tření! Teď si zkuste krémem namazat ruce a pokusit se otevřít víčko třeba na sklenici od kečupu – bída, co? Je důležité mazat pohyblivé součástky přístrojů? Víte kde a proč se používají ložiska?  Kdy v předchozích příkladech je tření kamarád a kdy nám překáží?

Vznášedlo
Ke snížení tření se u vznášedel využívá tenká vrstva vzduchu. K výrobě jeho modelu budete potřebovat cédéčko, víčko od petlahve, izolepu, nůžky a nafukovací balonek. Poproste dospělého, aby vám do víčka udělal přiměřeně malý otvor (prostrčit nafukovací otvor balonku jde, ale nafouknutý balonek se nedokáže z otvoru vysmeknout . Izolepou co nejlépe a co nejprodyšněji přilepte víčko na cédéčko. Navlečte balonek, nafoukněte jej a nafukovací otvor vtáhněte pod víčko (pozor, ať vám přitom neuteče vzduch!). Vzníšedlo přiklopte na stůl a jemným popostrčením ho uvěďte do pohybu. Pod cédéčkem se vytvoří vzduchový polštář, který umožňuje snadné klouzání vznášedla.

Zahřívání mince
Položte dvě stejné mince  na noviny. Jednou mincí po novinách velmi rychle pohybujte sem a tam. Asi po třiceti sekundách přestaňte a obě mince si položte vedle sebe na dlaň jedné ruky. Cítíte rozdíl?
Pohyb mincí vyvolává tření s hrubým povrchem papíru. Energie, kterou jste posouvali minci, se během tření přemění na teplo. Stejným způsobem si v zimě zahříváme ruce. A už se vám při šplhání nebo při pádu v tělocvičně podařilo se spálit? Tak teď už víte proč.

Závody v klouzání
Budete potřebovat hladký tác, utěrku a různé předměty: gumu, lžičku, minci, kostku cukru, … Předměty položte na užší okraj tácu a ten podložte knihou. Přidávejte postupně jednu knížku za druhou. Budou sklouzávat předměty postupně, nebo všechny najednou? Nyní pokus zopakujte znovu, ale nejdřív položte na tác utěrku. Kloužou předměty při stejném náklonu tácku? A kloužou ve stejném pořadí?

Hrubší předměty a drsnější povrchy vytvářejí větší tření než hladké. Při zvětšení spádu začnou klouzat hladší předměty jako první. Utěrka má povrch hrubší a proto předměty budou klouzat při větším náklonu, ale pořadí sklouzávání by mělo zůstat stejné.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat