neděle 10. ledna 2010

Naše tělo je veliká chemické továrna

Naše tělo je jedna veliká chemická továrna skládající se z mnoha laboratoří. Dvě z nich sledují vše, co pojídáme, nebo k čemu čicháme. Proč právě tyto laboratoře budeme dnes zkoumat? Protože když jíme, tak právě tyto smysly spolu náramně spolupracují. Provádějí rozbor malých částic látek, které jíme. Jazyk má na takový rozbor zvláštní chuťové pohárky a nos zkoumá čichové vjemy čichovými buňkami ve své horní části – jsou asi v úrovni očí. Čichové buňky jsou vybaveny drobnými chloupky, mezi nimiž se zachycují voňavé molekuly. Vznikající nervové impulsy přenášejí do mozku informace, na jejichž základě je mozek schopen dešifrovat pach.

Jak je to s vnímáním chuti u zvířat? Tak například včely a motýli rozlišují chutě díky speciálním receptorům na nožičkách. Hadi používají ke sledování potravy jazyk – jeho opakovaným vysouváním hledají chuťové a pachové molekuly, které zanechala kořist.A některé ryby dokonce vnímají chutě celým povrchem těla.

Pro člověka ztratil čich v porovnání například se zrakem význam civilizačním vývojem. Přesto však lidský nos dokáže rozlišit 2000 – 4000 různých pachů. Někteří jedinci si svůj čich hýčkají, protože to vyžaduje jejich povolání, třeba ochutnávači vína nebo zaměstnanci kosmetických firem. Jejich čich díky tréninku dokáže rozlišit mnohem více vůní a pachů.

Cítí nos chutě?
Jak se vám jí, když máte rýmu a ucpaný nos? Vzpomeňte si, nic vám nechutná, máte pocit, že všechna jídla chutnají stejně. Jíme rádi jen tehdy, když se cítíme dobře. Pojďme si takovou situaci uměle vytvořit. Budete potřebovat mixér, jablko, uvařený brambor, uvařenou mrkev, lžičku, šátek a tři sklenice. A taky jednoho dospělého. S pomocí dospělého rozmixujte zvlášť mrkev, brambor a jablko. Rozdělte do tří sklenic. Kamarádovi zavažte oči a řekněte mu, aby si ucpal nos (pokud kamarád bude souhlasit, můžete použít kolíček na prádlo). Postupně podávejte na lžičce k ochutnání rozmixované vzorky. Rozezná chutě?

Jsou pachy vidět?
Do talířku nalijte trochu vody. Když se hladina uklidní, posypte ji velmi jemným pudrem (pokud chcete použít pudr od maminky, raději se jí napřed zeptejte). Ukrojte cibuli a kousek  přibližte k hladině s pudrem. Pudr by se měl začít viditelně pohybovat. Cibule totiž uvolňuje do vzduchu značné množství molekul a tím kolem sebe šíří typickou silnou vůni. Právě tyto molekuly pohybují částicemi pudru.

Jak pachy cestují?
Dostávají se do nosu vzduchem. Předměty, které voní, vysílají do vzduchu své molekuly. Ty se šíří volně prostorem a možná se některá z nich zachytí na vašich nosních chloupcích. Nervová spojení potom mozku událost sdělí a mozek po rychlé analýze oznámí, jaká molekula navštívila váš nos.
Připravte si svazek nějaké čerstvé silně aromatické bylinky – třeba bazalky. Bazalku dejte do mikrotenového sáčku, ten dobře uzavřete. Postavte se za kamarádova záda a řekněte mu, ať vám oznámí, zda něco cítí. Když je bazalka v sáčku, kamarád nic cítit nebude. Pokud ale bazalku ze sáčku vytáhnete a ještě s ní zatřepete, kamarád téměř okamžitě ohlásí přítomnost zajímavé vůně ve vzduchu.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 


Žádné komentáře:

Okomentovat