neděle 24. ledna 2010

Třikrát voda

Po dešti jsou všechny předměty, na které prší, mokré. Jakmile ale zpoza mraků vykoukne sluníčko, všechno zase rychle uschne. Kam zmizela voda například z kaluží?
Teplo, kterým nás i všechno na Zemi zahřívá Slunce, zrychluje pohyb molekul. Ty, které jsou blízko hladiny, se dokážou díky své zvýšené rychlosti oddělit od ostatních a uniknout do vzduchu nad hladinou. Čím je voda teplejší, tím rychlejší je tento děj, kterému říkáme vypařování.

Kam mizí voda?
K následujícímu pokusu využijeme kromě kousku křídy také krásně teplé sluneční paprsky a vodu. Až bude po dešti, obkreslete křídou na chodníku okraj kaluže. Každou hodinu se ke kaluži vraťte a okraj kaluže znovu obkreslete. Vznikne několik obrysů, které ukazují rychlost vypařování vody.  Po několika hodinách nebude po kaluži ani památky.

Kamarád vítr
Kde bude schnout látka pomaleji? Na základě předchozího pokusu jistě snadno rozhodnete, zda na sluníčku nebo ve stínu. Ale jak to bude s prádlem schnoucím na bezvětrném místě, nebo tam kde fouká vítr?
Připravte si několik stejně velkých kusů látky, prádelní šňůru a kolíčky na prádlo. Kus látky namočte ve vodě a neždímejte. Rozvěste látky na šňůry na různých místech: do stínu, kde nefouká vítr, do stínu kde naopak vítr fouká, na slunce do bezvětří a nakonec na slunce, kde fouká vítr. Jeden kus látky pověste například i do místnosti. Kde bude schnout látka nejrychleji? Kde zůstane nejdéle mokrá?

Jak zastavit vypařování?
Voda se neustále vypařuje. Z moří, jezer, řek, rybníků. Dá se toto vypařování nějak zastavit? Voda se vypařuje, když k ní pustíme vzduch. Jestliže zakážeme vzduchu přístupu k vodě, odpařování se po určité době zastaví. Molekuly vody u hladiny se jednoduše řečeno nebudou mít kam vypařovat.
Vezměte dvě stejné  sklenici a přibližně v polovině jejich  výšky nakreslete fixem čáru. Do obou sklenice až po čáru nalijte vodu. Jednu sklenici zakryjte  miskou, zatímco druhou nechte nepřikrytou. Pokus kontrolujte vždy den po dni. Co se bude dít s vodou ve sklenicích? Bude voda ubývat stejně nebo různě? Nebo vůbec? Vyzkoušejte uvidíte.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!
 


Žádné komentáře:

Okomentovat