neděle 11. dubna 2010

Jak se oblékají vědci? A jak vy?

Má věda něco společného s módou? Určitě ano. Vždyť mnoho nových materiálů vzniká  ve vědeckých laboratořích, které fungují při  každé textilní firmě. Ale hodně převratných vynálezů, které se uplatňují v oděvním průmyslu, se zrodilo i v tajných laboratořích vojáků nebo v kosmickém výzkumu.

Přemýšlíte nad tím, co si oblékáte? Podívejte se kolem sebe, když je léto. Lidé si oblékají lehké šaty, méně teplé a ve světlých barvách, zatímco tmavé barvy jsou populární v zimních měsících.  V žádném případě se nejedná o nějaký módní výstřelek. Chcete znát vědeckou příčinu rozdílu v zimním a letním oblékání? Tmavé barvy lépe pohlcují  tepelné záření, které na Zemi posílá Slunce, zatímco světlé barvy světlo  odrážejí a to  způsobuje, že tepelné záření proniká k našemu tělu obtížně. Tahle fyzikální zákonitost platí pro všechna tělesa – pro domy, auta a tak.  Vyzkoušejte si, na kolik je bílé auto v létě chladnější než černé!

Abyste si tento jev mohli ověřit, proveďte následující jednoduchý pokus. Natřete vnější stěny jednoho ze dvou plastových kelímků černou barvou. Do obou kelímků vlijte stejné množství vody o téže teplotě. Kelímky postavte pod lampu a nechte na ně svítit žárovku. Mějte po celou dobu pokus pod kontrolou, aby nedošlo při použití  silnější žárovky k roztavení kelímku, nebo k nějaké vážnější nehodě. Už po čtvrthodině  zahřívání i bez teploměru pocítíte, že v jednom z kelímků je voda teplejší. Ve kterém?

Druhý pokus bude z jiného soudku, ale také při něm využijete jednu část oblečení. Dělali jste už pokus s ponožkami? Nemyslím ten, který se dělá kamarádům, když spí s ponožkami, co byly celý den na noze! Jednu z ponožek namočte do vody a v rukách dobře vyždímejte tak, abyste ji zbavili přebytečné vody.  Pak si na jednu nohu natáhněte ponožku suchou a na druhou tu namočenou a vyždímanou. Pokus se lépe provádí na sluníčku, ale ne na tom zimním. Takže místo sluníčka použijeme radiátor ústředního otopení – sedněte si na židli a nohy natáhněte k topení. Po chvíli postřehnete rozdílné pocity vnímané každým z chodidel. Dokážete svoje pocity popsat a napsat nám je?
 
Látky se mohou vyskytovat v jednom ze tří skupenství. Například kapalná voda může zmrznout na pevný led, nebo se odpařit. Vypařování probíhá za každé teploty. Když necháte vodu v otevřené nádobě v místnosti, po nějaké době se odpaří. Nevěříte? Je jednoduché se přesvědčit. Stačí trocha vody v misce, kterou postavíte na klidné místo. Záleží na množství vody a teplotě okolního vzduchu, ale určitě dříve nebo později se vypaří.

Když se kapalina vypařuje, její hladina se ochlazuje. Teplo z radiátoru odpařuje vodu z ponožky stejně jako slunce z prádelní šňůry. Teplo, které vydává tělo, urychluje proces vypařování. Ponožka schne rychleji, přitom odebírá teplo noze a ta se při schnutí ponožky ochlazuje. Takže vlastně díky vypařování máme pocit větší svěžesti.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat