neděle 18. dubna 2010

Libo-li zmrzlinu aneb zmrzlina doma a za pět minut

Legendy praví, že jedním z prvních lidí, kteří si pochutnávali na čemsi podobném zmrzlině, byl římský císař Nero.  Jeho otroci měli za úkol nosit z hor sníh, ten pak byl používán k podchlazování smetany, a tedy  k výrobě zmrzliny. Ale prapůvod zmrzliny můžeme vystopovat ještě dříve – v 6. stol. př. n. l.  si zámožní řečtí kupci nechali posílat sníh a led a ochucovali je šafránem nebo ovocem. K milovníkům antické zmrzliny patřil i vojevůdce Alexandr Veliký nebo lékař Hippokrates.

Pojďme si tedy spolu připravit zmrzlinu podle receptu císaře Nera. Co budeme potřebovat? Mléko, misku, moučkový cukr, granko (já mám nejraději čokoládovou zmrzlinu), sníh, sůl, kelímek od velké hořčice a čtvrtlitrový igelitový sáček se stiskacím uzávěrem (ten seženete v papírnictví – 10 sáčků  za 7 korun).

Do misky nalijte asi 1 dcl mléka, přidejte kávovou lžičku cukru a asi tři kávové lžičky granka. Vše dobře promíchejte a nalijte do sáčku. Uzavřete, přitom se pokuste ze sáčku vytěsnit co nejvíce vzduchu. Teď si připravíte mrazicí směs. Zaplňte kelímek od hořčice drceným ledem a přidejte asi pět polévkových lžic soli. Do ledové směsi vložte sáček, ve kterém máte mléčnou směs na zmrzlinu, a začněte kelímkem třepat. Asi po 90 sekundách budete muset doplnit ledovou tříšť, přidat dalších pět lžic soli a znovu protřepávat, je dobré použít rukavice, protože na povrchu kelímku se začne tvořit námraza, teplota sněhosolné směsi může totiž klesnout až pod – 10°C! Po dalších 90 sekundách protřepávání by mohla být zmrzlina hotová. Zkuste hmatem, jestli je hmota v sáčku dostatečně tuhá. Pokud ne, bude třeba opět doplnit tříšť a sůl a postup opakovat. Jestliže se vám zdá zmrzlina hotová, sáček pečlivě omyjte proudem vody (kdo by chtěl zmrzlinu se slanou příchutí?), jeho obsah vysypejte na talířek a mně nezbývá než popřát dobrou chuť! Pokud budete dělat onu zmiňovanou narozeninovou párty někdy v červenci, je jednodušší si ji asi koupit v cukrárně. Ale co si budeme povídat – vlastnoručně vyrobená chutná lépe.

Co se stalo? Sůl smíchaná s ledem způsobila tání sněhu. To známe –  solí sypeme namrzlé chodníky a chůze je pak bezpečnější. Aby led mohl tát, musí odebírat teplo okolním tělesům, ochlazuje je. A to se právě děje, když vyrábíme zmrzlinu. Tající ledová tříšť odebírá teplo mléku  a to mrzne. Sůl totiž sníží teplotu tání tříště – čím víc soli, tím nižší teplota tání. Led vzniká z vody při teplotě 0°C. Ale pokud je ve vodě 10% soli, zamrzne voda až při – 7°C.  A dvacetiprocentní  roztok soli ve vodě je kapalný ještě za teploty – 15°C!

Víte, co se stane, když na talířek nalijete trochu vody, do ní postavíte sklenici a vše dáte na mráz? Sklenice samozřejmě přimrzne k talířku. Vsaďte se s kamarádem, že umíte  přimrazit sklenici k talířku v pokoji! Věřím, že tušíte, jak na to. Samozřejmě, že vám pomůže schopnost soli snižovat teplotu tání ledu. Na talířek nalijte trochu vody, do sklenice dejte sníh (nebo ledovou tříšť), přidejte přiměřené množství soli (10 – 20% objemu sklenice), rozmíchejte a postavte do kaluže v talířku. Pár desítek sekund vytvoří na talířku vysloveně arktické prostředí a oba předměty k sobě přimrznou.
Chybí vám úkol? Tady je. Dokážete přenést kostku ledu z jednoho talíře na druhý, aniž byste se jí dotkli rukama? Napovím, že k velmi originálnímu řešení potřebujete pouze špetku soli a nit.

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat