neděle 8. listopadu 2009

Hledejte sever pomocí vlastního kompasu

Naše planeta je veliký magnet. Příčinou jejího magnetického pole je pravděpodobně složení zemského jádra. Magnetické pole způsobuje například natáčení ručiček kompasů a buzol, umožňuje orientaci stěhovavých ptáků a mnoho dalších jevů. Čáry, které charakterizují magnetické pole Země, směřují od pólu k pólu. Magnetický póly ale leží v jiném místě než zeměpisné póly. Například jižní magnetický pól se dnes nachází na ostrově Bathurst, který patří Kanadě. Je vzdálený asi 1900 km od severního pólu zeměpisného. Severní magnetický pól se nachází v moři 2600 km od geografického jižního pólu. Oba magnetické póly se posouvají, a dokonce v průběhu geologického vývoje Země si údajně několikrát vyměnily místo.

Víte, jak vypadal první kompas? Deska, na ní byl připevněný kus nerostu magnetovce a vše položené na vodní hladině. Tak takhle hledali severní magnetický pól kdysi dávno Číňané. V Evropě se první kompas objevil až někdy ve 12. století s arabskými obchodníky.

Existuje celá řada kompasů, některé z nich jsou více či méně zvláštní. Ten nejběžnější typ zřejmě zníte všichni – volně pohyblivá magnetická jehla upevněná uprostřed růžice se zaznačenými světovými stranami.

Vyrobit kompas není vůbec složité. Potřebujete misku s vodou, magnet, korkový špunt a jehlu. Naplňte misku vodou. Poproste dospělého, aby vám ze špuntu odříznul kolečko. Jehlu zmagnetizujte magnetem (potírejte ji stejným pólem magnetu vždy stejným směrem), položte ji na korkové kolečko a položte na vodní hladinu. Po malé chvíli se vám jehla na korkovém kolečku ustálí v severojižním směru.

Sehnat magnet nemusí být až tak snadné. Ale možná máte ve škole učitele, kteří vám je k experimentování budou ochotni zapůjčit. Ke druhému pokusu totiž potřebujete dva knoflíkové magnety a kus nitě. Jeden konec nitě sevřete mezi opačné póly magnetu a druhý konec uvažte někam, kde nebude překážet. Po nějaké době se vám magnet ustálí – zapamatujte si a zakreslete, v jaké poloze nebo v jakém směru se ustálil. Pokus několikrát opakujte (na začátku musíte změnit pozici, do které se vám magnety dostaly na konci pokusu!). Ustálily se magnety pokaždé v jiné pozici? Nebo budou závěry pokusů pokaždé stejné? Jak by se jev dal využít?

Je třeba připomínat, že v těsné blízkosti míst, ve kterých pokusy provádíte, nesmí být žádné ocelové předměty a už vůbec ne magnety? Víte proč? Co by se s nimi v blízkosti magnetu stalo?

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!




Žádné komentáře:

Okomentovat