neděle 1. listopadu 2009

Telefonujte zdarma pomocí kelímku

Největším vynálezcem ze všech vynálezců byl bezesporu Thomas Alva Edison, přezdívaný kouzelník z Menlo Parku.  Pod jeho jménem je evidováno kolem 1400 vynálezů – žárovky, tepelná pojistka, kinofilm, akumulátor, elektromobil, gramofonová deska…
Právě se pokouší zdokonalit telefonní přístroj. Už na něm pracoval nějakou dobu.  Ale ne zcela úspěšně. V roce 1876 byl přístroj uveden do praxe panem Bellem. Taková smůla. Edison měl totiž vynález na dosah. A tak chtěl aspoň světu ukázat, že dovede vyrobit přístroj lepší.
Když promlouval do mikrofonu, jehla uchycená na chvějící se membráně mu poranila prst. Mrzutá příhoda… ale nápad byl tady! Chvění jehly,  vyvolané zvukovými podněty, by přece nejspíš dokázalo vyrýt do nějakého měkkého materiálu stopu, ze které by se pak dal zvuk znovu vyvolat.
Edison na základě této příhody opravdu vynalezl mluvící stroj, který dokázal zaznamenat a pak opět přehrát zvuk. Jehla přejížděla přes drážky na voskovaném válečku, uschovaném v cínové fólii. Dědeček gramofon, praprapředek magnetofonů, gramofonů a dalších přístrojů zaznamenávajících zvuk, byl na světě.

Slyšeli jste někdy o provazfonu? Trápí vás účty za telefon? Vyrobte si vlastní, kelímkový. Pomůcky jsou snadno dostupné. Dva jogurtové kelímky, lžička, zhruba pětimetrový provázek, dvě sirky. Do dna každého kelímku udělejte menší otvor (buďte opatrní!),  kterým prostrčíte provázek. Ten uvnitř každého kelímku proti vyvléknutí zajistěte uzlíkem nebo sirkou.   Provázek napněte. Jeden z telefonistů přiloží k uchu kelímek, do druhé kelímku  ať promluví kamarád nebo zapojte rodiče. Funguje? Pokud ne, vyměňte provázek, změňte jeho délku, zkuste větší či menší kelímky.  Nejdelší hovor jsme dokázali vést na vzdálenost 30 metrů. A dokonce se nám podařilo vyvolat i několikanásobnou ozvěnu.
 
První modely tohoto VoP (odborný název - voice of provázek) používaly místo provázku vlnu. Možná zde se poprvé objevil pojem vlnová délka. Některým uživatelům vadí krátký dosah přístroje, jiným příliš přímočaré hovory (provázek musí být napnutý). Slabinou je jistě i to, že mluvit do mikrofonkelímku může pouze jeden.   Největším nedostatkem tohoto telefonu je odposlech. Až ho sestavíte, bude vám jasné, jak snadné je ho „napíchnout“. Velmi snadno se nám pouhým navázáním provázku na hlavní linku podařilo zachytit úlomky tajného hovoru. Co na tom, že provoz je velmi levný, že můžete telefon bez následků klidně zapomenout zavěsit.

Zdá se vám předchozí návod příliš složitý? Chcete jednodušší? Máte ho mít! Naučte zpívat skleničky! O záměru provádět tento pokus informujte napřed rodiče, abyste nezpůsobili nějakou mimořádnou škodu. Vezměte si pár skleniček z tenkého skla na stopce. Naplňte je různým množstvím vody. Navlhčete prst a klouzejte s ním po okraji skleničky. Pokud budete šikovní, začne sklenička zpívat. Možná budete překvapeni, jak silný zvuk  taková křehká sklenička vydává. Zpívají všechny skleničky stejně, nebo má nějaký vliv množství vody v nich?

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


 

Žádné komentáře:

Okomentovat