neděle 29. listopadu 2009

Libo-li teplo aneb jak působí

Nedávno jste se na tomto místě dozvěděli, že když smícháte ty správné věci ve správném poměru, mohou vzniknout velmi zajímavé a chutné výrobky. A taky už víte, že za to může chemie, díky níž se dějí neuvěřitelné věci. Když si vložíte  do úst ty „správné“ věci (rodičové mají často na správnost věcí zcela jiný pohled – naštěstí), přemění se vám v těle na svaly, kosti, vlasy, nehty, energii....a snad i na mozek.

To, že ve vašem těle probíhají nějaké  chemické procesy, vůbec nepozorujete. Tedy až do té doby, dokud správnost věcí vložených do úst není zpochybněna (kdybych jenom rodiče poslechnul, nemuselo by mi být tak špatně!). Kyseliny, šťávy a jiné chemikálie ve vašem těle usoudí, že jste do sebe vpašovali nesprávný materiál a snaží se vás jej zbavit. V tu chvíli vůbec nechápete, že zájem o vaše dobro může být tak nechutný! Příčinou pronikavě odporné chuti ve vašich ústech jsou právě žaludeční kyseliny, které se snaží polknuté poživatiny rozložit a rozmělnit tak, aby se živiny v nich daly snadno rozvézt do nejzazších zákoutí vašeho těla. Naštěstí prozkoumávat proces trávení nemusíme tak, aby vám při něm bylo špatně. První část tohoto procesu totiž začíná už v našich ústech. A toho využijeme při následujícím kouzlu.

Budete potřebovat kávovou lžičku soli, kávovou lžičku mouky a talíř. Nasypte na talíř špetku soli. Opatrně ochutnejte. Tak co, chutná jako sůl? A teď na špetku soli nasypte o něco více mouky.  Obě látky dobře promíchejte a trochu směsi si nasypte na jazyk. Jak to bude chutnat? Záleží na správném poměru soli a mouky (té by mělo být o něco víc). Výsledná směs by měla chutnat jako cukr! Sliny  totiž rozloží mouku na cukr, sůl proměnu urychlí…

Kuchař se při přípravě chutného pokrmu většinou neobejde bez tepla. Ale neobejdou se bez něj ani vědci. Jeden takový jednoduchý vědecký pokus vám teď nabídnu. Nesmíte ho ale dělat sami, nejlepší by bylo poprosit o pomoc rodiče. V tomto pokusu totiž přeměníme mléko na umělou hmotu. V hrnečku ohřejte mléko. Potom do něj přilijte půl hrníčku octa. Mléko se rozdělí na hustou bílou hmotu a vodu. Obsah hrnku přeceďte přes kapesník, propláchněte studenou vodou, na kapesníku rozložte a z hmoty, která v něm je, uhněťte kuličku. Prohlédněte si kuličku za dvě až tři hodiny – bude tvrdá jako kámen. Díky teplu se vám podařilo z mléka vyrobit umělou hmotu!

A nakonec dva jednoduché experimenty, u kterých hraje teplo významnou roli.

Maminka chce otevřít skleničku s marmeládou, ale víčko ne a ne povolit. Chtělo by to nějakého siláka. To je ten správný okamžik pro důkaz, že chytrost nejsou žádné čáry. Vezměte sklenici a nechte na víčko (pozor – ne na sklenici!) téct několik sekund horkou vodu. Víčko pak snadno odšroubujete.

Už se vám někdy stalo, že jste promáčkli pingpongový míček? Co s ním? Vyhodit? Ale kdepak! Poproste někoho dospělého, aby dal míček do hrnce s vodou a tu přivedl k varu. Za pár sekund se jako zázrakem  míček „spraví“. Odpovědět správně na otázku proč se tak stalo by pro vás neměl být žádný problém...

Pozorujte, kreslete, zapisujte, mailujte. A hlavně se u pokusů dobře bavte!
Žádný pokus nedělejte bez přítomnosti dospělé osoby - i zdánlivě velmi jednoduchý pokus může nadělat spoustu neplechy!


Žádné komentáře:

Okomentovat